Az ön gépe zombi?

Az elmúlt hetekben több veszélyes kártevő is felbukkant az interneten. Bár a Microsoft által is veszélyesnek ítélt trójai program főként Kínában terjed, a hazai PC-k között is szép számmal akad olyan, amelyet internetes bűnözők kedvükre irányíthatnak a távolból. Megmutatjuk, hogy tudja leellenőrizni azt, hogy vajon az ön számítógépe is ilyen-e!

2011. július 4., 05:42

Annak, hogy a PC-nk egy mások akaratának digitális úton engedelmeskedő zombi, lehetséges, hogy az égvilágon semmi előjele nincs, mivel a profi online bűnözők már úgy készítik el kártevőiket, hogy azok minden feltűnést kerülve működjenek, hiszen akkor tudnak a leghatékonyabban célt érni, ha a felhasználó teljes biztonságban hiszi számítógépet, és eszébe sem jut védelmi megoldásokat bevetni - írta az Origo.

Néhány jele mégis van annak, ha a számítógépünk több ezer, sőt millió másik PC-vel egyetemben egy távolról irányított, kiberbűntetteket végrehajtó zombihálózat tagja lett. Ha a gép túl lassú, érthetetlenül nagy hálózati forgalmat generál, nem hozza be a vírusirtók honlapjait, sőt a Windows frissítőszolgáltatását sem, akkor elképzelhető, hogy kártevők jutottak a rendszerbe.

Mit tehetnek egy zombigéppel?

Nem minden kártevő ilyen, napjainkban például a kamu vírusirtók terjednek elég vehemensen: ezek általában olyan hamis hibaüzeneteket jelenítenek meg, amelyek látszólag az operációs rendszertől érkeznek. Előfordul, hogy titkosítják a gépen lévő adatokat, és csak a készítőknek fizetett összegért teszik újra elérhetővé, de többnyire csak licencdíjat kérnek a felhasználótól, aki egy teljesen hasznavetetlen programért perkál le ezreket bankkártyás fizetéssel.

Mit tehetnek még a PC-vel, ha egy kártevővel zombivá tették? Például elküldethetik vele az összes elmentett jelszót, az internetes vásárlásnál használt bankkártyaadatokat, és saját szakállukra vásárolhatnak az elkövetők, vagy egyszerűen kéretlen levelek továbbítására használják a gépet. Egyetlen számítógép ugyan relatíve kevés spam továbbítására képes, de megfertőzött masinák tízezreivel már komoly reklámlevél-bombázást lehet végrehajtani. Bár ez már kevésbé jövedelmező, mint korábban, azért még ma is sokan megélnek belőle. Arra is volt már példa, hogy trójai programot telepítettek a kiberbűnözők idegenek számítógépeire, és aztán azok webkameráival készítettek róluk fotókat titokban. Kártevők mára minden operációs rendszerre léteznek, de cikkünkben a legnépszerűbb szoftvernek számító Windowst fenyegető veszélyektől való megszabadulást mutatjuk meg.

Honnan tudhatom meg, hogy zombi-e a PC-m?

Az előbb említett kamu vírusriasztások biztos jelei lehetnek annak, hogy kártevő van a gépen, biztonsági szoftvert csak megbízható helyekről vásároljunk, vagy az ismert márkák, például a NOD32, a Norton Internet Security, az AVG, a Panda vagy az Avast hivatalos oldalairól, de a Microsoft Security Essentials nevű víruskeresőjét - eredeti Windowszal - teljesen ingyen le lehet tölteni a Szoftverbázisról vagy a Microsoft honlapjáról, és a program teljességgel versenyképes a fizetős szoftverekkel.

Érdemes végiglátogatni az ismert internetbiztonsági szoftverek hivatalos oldalait, sok kártevő ugyanis aktiválását követően blokkolja ezeket, így ha például a Symantec oldala nem töltődik be saját gépünkről, joggal gyanakodhatunk fertőzésre. Egy másik lehetőség a Windows Update programfrissítő szolgáltatás használata: ha ez sem akar működni, azt ugyancsak okozhatja kártevő is. Mivel sokszor ezen keresztül lehet elérni javítást vírusok ellen, elérését szintén el szokták lehetetleníteni a kártevők készítői. Ugyancsak gyanús lehet, ha a számítógép hirtelen a szokásosnál lassabb lesz, és akkor is kerreg a merevlemeze, ha minden programot bezárunk, és nem fut sem töredezettségmentesítő, sem pedig vírusellenőrző, vagy egyéb diagnosztikai alkalmazás.

Az is bevett gyakorlat, hogy bizonyos keresőszavakra keresve, vagy egyes oldalak - például online áruházak - webcímeit begépelve egy másikra téríti el a fertőzött gép a felhasználót. A legbiztosabb azonban, ha valamilyen megbízható szoftverrel ellenőriztetjük le a számítógépet.

Ingyen is leellenőrizheti a számítógépét! -

folytatás az Origón.