Cselesebb az omikron, mint hittük

Legalábbis az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal szerint.

2021. december 31., 10:10

Szerző:

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal figyelmeztet: a gyógyszertárakban is kapható koronavírus-gyorstesztek megbízhatósága csökkenhet az omikron miatt – írja a Gizmodo nyomán a 24.hu.

„Néhány gyorsteszt kevésbé érzékeny az omikron variánsra, mint a korábbiakra, ennek ellenére továbbra is érdemes őket használni”

írja a U.S. Food and Drug Administration.

Szakértők szerint az alacsonyabb érzékenységű tesztek nem adnak megbízható eredményeket, amennyiben az illető a koronavírus új variánsával, az omikronnal fertőződött. Akik ilyen gyorstesztet végeznek, nagyobb valószínűséggel kapnak fals eredményt.

„A gyors antigéntesztek egyébként is kevésbé érzékenyek, mint a többi típusú teszt, például a laborban végzendő PCR. A gyorstesztek azonban nagy valószínűséggel még mindig kiválóan képesek kimutatni, ha valaki a fertőzés csúcsán van, azaz a leginkább fertőző és veszélyes másokra nézve” – emeli ki a cikk.

(Kiemelt kép: Debrecen, 2021. január 17. Mintát cseppent egy antigén gyorstesztre a Debreceni Egészségfejlesztési Intézet munkatársa 2021. január 17-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)