Autósok, baj van!

Kellemetlen meglepetés érheti Bécsben azokat az autósokat, akik eddig azt tapasztalták: a parkolási büntetést el is felejthetik. A külföldi rendszámú autókon megjelentek a kerékbilincsek: háromnál több csekkért jár ilyesmi. Levetetése bürokráciamentes, ám nem olcsó mulatság.

2014. március 23., 17:02

Másképpen remény sincs arra, hogy a büntetést behajthassuk – mentegetőzik az intézkedő parkőr. A parkolási társaság Bécs egész területén egységes, a magisztrátus egyik osztályához tartozik: Kerületi kirendeltségén lehet (kell) a nagyjából 100- 150 eurós díjat ilyen esetben befizetni, s ezután valóban igen gyorsan megérkezik a segítség. A bilincset gyorsan eltávolítják, a vezető- és az utas oldalablakára felragasztott hatalmas figyelmeztető röplap levakarása a tulajdonos dolga – no, ez sem egyszerű!

A parkolási kirendeltségek egyébként addig vannak nyitva, ameddig a parkolási díj fizetése a kerületben kötelező – a belvárosban este tízig. Ha valaki este későn veszi észre a kellemetlenséget, a közeli rendőrkapitányság intézkedik. Segítségben nincs hiány, de azért jobb nem kihívni a sorsot: amióta a számítógépes rendszer percre készen mutatja egy-egy autós „bűneit”, ugyancsak hamar felkerül a kerékre a bilincs. Sőt, úgy tűnik, erre kicsit rá is játszanak, és a külföldi autós kisebb vétségéért is a szélvédőre kerül a büntető-csomagocska. Magyar autósok körében van már olyan tapasztalat is, hogy – nem feltétlenül Bécsből, de például Burgenlandból – magyarországi címükre is érkezik a fizetési felszólítás, például gyorshajtásért. Ugyanakkor az osztrákok beérik a büntetés behajtásával, nem tesznek rá hatalmas pótlékokat. Ez is valami.

További cikkeket olvashat Ausztriáról a

Szervusz Ausztriahonlapon.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.