Atombombával a hurrikán ellen?

Azért, hogy életeket mentsenek, és csökkentsék a költségeket, óriási előny lenne, ha a tudomány meg tudná állítani Sandyt.

2012. november 1., 16:01

Szerző:

A tudósok már korábban is gondolkodtak a kérdésen. Az egyik ötlet minden hurrikánszezon alkalmával előkerül: mi történne, ha atombombát dobnának a hurrikán magjába. Az elmélet szerint a bomba által felszabadított energia felmelegítené a levegőt, ez pedig megzavarná a vihar légáramlatait. Csakhogy a hatvanas évek óta létező ötlet nem működőképes, sőt, az is lehetséges, hogy a bomba még tovább növelné a vihar erejét, írja az

Index.

Egy teljesen kifejlődött hurrikán teljesítménye ötven vagy több terawatt egy adott pillanatban, de a hurrikán energiájának kevesebb mint egy százalékából lesz szélenergia. Ez Chris Landsea, az amerikai National Hurricane Center tudósa szerint így is megfelel annak, mintha húszpercenként tíz megatonnás bombákat robbantanának. Az egész emberiség 2011-ben a hurrikánban található energia harmadát használta. A hurrikán bombázása tehát körülbelül annyira lenne hatékony, mintha egy száguldó autót akarnánk megállítani egy tollal. Egy azonban biztos: a hurrikán radioaktív lesz, ami a lehető legrosszabb forgatókönyv.

A még kialakulóban lévő hurrikánokra pedig azért nem dobnak bombát, mert nagyon kis részük válik pusztítóvá. Évi nyolcvan ilyen formációból csak ötből lesz hurrikán, és nem lehet megmondani, melyikből.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.