Árthat a klímaberendezés?

A nyári melegben, aki teheti az autójában, a lakásában, a munkahelyén klímaberendezést használ. Ez óriási segítséget jelent a forró napokon, de néhány dologra azért érdemes figyelni.

2015. július 28., 12:01

Hűtött helyiségben jobban lehet koncentrálni, hatékonyabb a munka, kellemesebb és pihentetőbb az otthonlét, az alvás, az általános közérzet.

A nem megfelelő klímakörülmények azonban az egész szervezetünkre hatással lehetnek: különösen a légző rendszerünkre és a vérkeringésünkre. Klímavásárláskor érdemes figyelembe venni az ár, energiafogyasztás mellett többek között aszűrő jellegét (antiallergén) is.

A klimatizált helység levegője gyakran száraz, ez okozhat légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orr nyálkahártyák szárazságát. Emellett fejfájást, szédülést, kimerültséget is tapasztalhatunk. Jelentkezhet megfázásos, allergiás tünet (orrfolyás, tüszkölés, köhögés, könnyezés), akár kötőhártya-gyulladás és fogfájás is.

A száraz levegő a bőrünkre is szárító hatással van. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. A klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, hűti és szűri, ami a helységben van, vagyis friss levegővel nem cseréli ki. Ez jótékony lehet olyan embereknél, akik erősen szenvednek a pollenek okozta allergiától, mivel a kintről érkező allergének nem jutnak be, illetve a helységben lévőket pedig a légkondicionáló pollenszűrője kiiktatja.

Gondot okozhat ha a klíma légtisztító és szűrő rendszere nem kellően tiszta: a zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Igen ritka, de annál veszélyesebb lehet a legionellosis és a szisztémás gombafertőzés, melyek kórokozói a légkondicionáló rendszerében megtelepedve, és a levegőbe jutva okozhatnak megbetegedést.

(Forrás: webbeteg.hu)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.