Aláírással az Erasmus programért!

Egy hónap alatt már 55 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie az Európai Unió 27 tagállamában a Fraternité 2020 (Testvériség 2020) nevet viselő európai polgári kezdeményezésnek, amelynek elsődleges célja, hogy az uniós támogatást élvező csereprogramokat – mint amilyen például az egyetemisták körében rendkívül népszerű Erasmus – a jövőben bőkezűbben finanszírozza a közösségi büdzsé.

2012. december 5., 10:20

A kezdeményezők azt is javasolják, hogy a külföldre készülő diákok kapjanak alapos felkészítést a fogadó országról, annak történelméről, kultúrájáról. Az EU-tól pedig elvárják, hogy a csereprogramok eredményességét rendszeres felmérésekkel értékelje. A kampány elindításában magyarok fiatalok is részt vesznek.

A Fraternité 2020 csak akkor lesz sikeres, ha az aláírásgyűjtéshez rendelkezésre álló egy év alatt egész Európából legalább egy millióan csatlakoznak a kezdeményezéshez. Erre 2013. november elsejéig van idejük a szervezőknek, akik az EU mind a 23 hivatalos nyelvén elérhető hivatalos honlapon, online gyűjtik a támogató nyilatkozatokat. Magyarul ezen a linken lehet csatlakozni: http://hu.fraternite2020.eu/sign.html

Az Erasmus programban indulása, vagyis 1987-től mostanáig 2,2 millió európai diák vett részt. Közöttük szerencsére egyre több a magyar fiatal. „A csereprogramok népszerűsítésén keresztül még több európai polgár élhetne annak lehetőségével, hogy más tagállamokban töltsön időt. Ez minden tekintetben az előnyükre válna: bővülne a tudásuk, értékes tapasztalatokra tennének szert, befogadóbbá, toleránsabbá válnának az embertársaik, megértőbbé a más kultúrák iránt” – nyilatkozta a 168 óra online-nak Darabos Ágnes, a Fraternité 2020 szervező bizottságának magyar résztvevője.

Az EU ugyan nem köteles végrehajtani egymillió polgára írásban kifejezett akaratát, de meg sem kerülheti azt. Ha a jogszabályok kezdeményezésével megbízott Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy nem javasol törvényi változtatást, akkor ezt részletesen meg kell indokolnia.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló jogszabály arról is rendelkezik, hogy az egyes tagállamokból mennyi aláírást kell összeszedni ahhoz, hogy azokat a végső összeszámlálásnál figyelembe tudják venni. Magyarországról 16,500 támogató nyilatkozatra van szükség ahhoz, hogy a végén a mieink is beleszámítsanak az egy millióba. Egyelőre 800 körül tartunk...