A tudósok szerint nagy a baj: azonnal cselekedni kell

Az európai elhízástudományi szakemberek közös nyilatkozatot tettek közzé, melyben felhívják az európai kormányok, egészségügyi tárcák és intézményeik, az egészségpolitikusok, valamint a döntéshozók figyelmét az azonnali cselekvés szükségességére a növekvő elhízás megfékezésére.

2015. június 9., 07:03

A Deklarációt az Európai Elhízástudományi Társaság (European Association for the Study of Obesity) és 32 tagállam nemzeti társaságai írták alá májusban a 22. Európai Elhízástudományi Kongresszuson Prágában, köztük a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely már az első, 1999. évi milánói deklarációt is szignálta – írja a

Híradó.hu.

A WHO az idei Európai Elhízástudományi Kongresszuson mutatta be prevalenciaadatait, amely alapján 2030-ig várhatóan tovább emelkedik a túlsúly és elhízás előfordulása Európában, valamint számos országban világszerte. 2030-ra a túlsúly és elhízás együttes előfordulása a teljes európai lakosságra kiterjedhet.

Ezért az Európai Elhízástudományi Társaság a milánói expo alatt június 6-án 11 órától az Európai Unió pavilonjában workshopot tart, ahol cselekvésre szólít és felhívja a figyelmet az elhízás jelentőségére, a megelőzés és kezelés azonnali sürgető igényére. A nyilatkozat új eleme, hogy a tavaly alapítótagságunkkal létrejött European Patien Council (Európai Túlsúlyos Betegek Tanácsa) is közzétette nyilatkozatát a deklarációban.

Az EASO egyben együttműködését, szakmai támogatását és irányítását ajánlja az európai kormányoknak azzal a céllal, hogy a súlytöbbletből adódó egészségtelen állapotok jelentette egyre növekvő gazdasági többletterhet csökkenthessék. Tekintettel arra, hogy az elhízás számos krónikus betegség előidézője, mondhatjuk, előszobája a morbiditási és mortalitási struktúrát meghatározó betegségeknek, így a hypertonia, 2. típusú diabetes mellitus, dyslipidaemiák, egyes daganatos betegségek, és önálló kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, ezért az evidenciákra épülő testsúlymenedzsment alapvető. Az elhízás kitüntetett figyelmet igényel, ha csökkenteni szeretnénk az európai morbiditást és mortalitást.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.