A tehetős szülők gyermekeinek nagyobb az agya

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói szerint a tehetős és iskolázott szülők gyermekeinek nagyobb az agya, mint hátrányosabb társadalmi rétegekből származó hasonló korú társaiknak, és az intelligenciateszteken is jobban szerepelnek.

2015. április 1., 08:07

A Nature Neuroscience tudományos folyóirat aktuális számában ismertetett kutatás szerzői 1099, három és húsz év közötti, különböző társadalmi osztályokból származó fiatal agyi és szellemi fejlődését mérték fel a maga nemében az eddigi legnagyobb vizsgálatban.

A kutatók a szülők jövedelmi és iskolázottsági szintjét hasonlították össze gyermekeik agyfelszínének kiterjedtségével, amelyet szkennerekkel mértek. E kutatások eredményét összevetették az intelligenciatesztek eredményeivel, miközben figyelembe vettek olyan egyéb tényezőket is, amelyek hatással lehetnek az agyi fejlődésre (mint például az örökítőanyag).

A vizsgálat feltárta, hogy a szociális környezet nagymértékben befolyásolja az agy fejlődésének korai szakaszát, különösen nagy eltéréseket tapasztaltak a beszédért és olvasásért, az emlékezetért, a döntésképességért és a térbeli képzelőerőért felelős területein. Az eltérések igen nagynak mutatkoztak a skála alsó szintjén, vagyis a 20 és 30 ezer dollár közötti éves jövedelmi sávban – írja az MTI.

Elizabeth Sowell, a tanulmány társszerzője szerint a különbségek korrigálhatók, már olyan apró változások is számítanak, mint például a rendszeres iskolai étkezés. „A szociális környezet változásai – mint a családok jövedelme, a táplálkozáshoz vagy tanuláshoz kapott segítség – képesek befolyásolni az agy fejlődését, és nemcsak a gyerekek és a kamaszok, hanem a fiatal felnőttek esetében is” – mondta a kutató.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.