A szegények és a törvényhozás

2013. augusztus 16., 21:49

Ferenc pápa Brazíliában a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, a szegények felkarolására kérte a politikusokat és a közvéleményt. „Soha ne fáradjunk bele abba, hogy egy jobb, igazságosabb világért dolgozzunk” – hangsúlyozta az egyházfő.

Hazánkban az egyenlőtlenség egyre nő, 2009-ben a legalsó és a legfelső jövedelmi tized közötti különbség 7,2-szeres, 2012-ben már 9-szeres volt. A piacgazdaság az egyenlőtlenségek melegágya. Paul A. Samuelson Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy a kormányoknak biztosítani kell „az igazságosság előmozdítását célzó kormányzati programokat annak kifejezésére, hogy a társadalom törődik a szegényekkel és az elesettekkel, olyan módszereket alkalmaznak, mint a jövedelem újraelosztását. A progresszív adóztatáshoz kell folyamodni”.

Hazánkban ezzel szemben olyan jövedelem-újraelosztás valósult meg, amely nem csökkenti, hanem növeli a piacgazdaságban kialakult egyenlőtlenséget. Az egykulcsos szja, a magas jövedelemmel rendelkezőknek kedvező családi adókedvezmény, a gazdagokat segítő végtörlesztés rendszere az egyenlőtlenség melegágya. A napnál is világosabb, hogy a családi adókedvezmény azokat a gazdagokat segíti, akik jelentős jövedelmük miatt a gyermeknevelésben nem szorulnak az állam segítségére, a kevés jövedelemmel rendelkező családok viszont elszenvedik a minimális állami támogatást. Nagyon megkésett a KDNP javaslata, amely szerint a kevés jövedelemmel rendelkező családok a jövőben a családi adókedvezményt jobban igénybe tudják venni – erős a gyanúm, hogy ez a választások miatt valósul meg.

Ferenc pápa a szolidaritás kultúrájának erősítését is hangsúlyozta. Ezt valóra váltani csak az állam példamutató döntéseivel lehet. A keresztény értékrenddel, a tudomány jeles képviselőinek álláspontjával nem egyeztethető össze az a gyakorlat, hogy eddig a különadók áthárításának terhét a jól kereső kormányzati hivatalokban az állam átvállalta.

A KDNP országgyűlési képviselői a parlamentben olyan törvényjavaslatokat támogattak, amelyek nagyon távol vannak a keresztény értékrendtől. Hasznos lenne, ha ezek a képviselők tanulmányoznák az Igazságosság és béke pápai tanácsa 15 neves tudósának a Vatikánvárosban megtartott fórumon elhangzott előadásait, akiknek gondolatait írásaimban és országgyűlési felszólalásaimban sokszor hasznosítottam. Az elmúlt években számtalanszor szóltam arról, hogy a keresztény értékrendet nem érvényesítjük hazánkban. Abban bízom, hogy egyszer ezek a gondolatok nem süket fülekre találnak.

Takács Imre
Hajdúszoboszló