A mangalica húsa nem a makktól lesz finom
Akár büszkék is lehetnénk a mangalicára, hiszen a világ egyetlen szőrös disznójára nagy a kereslet Amerikától Japánig. Ehhez képest nem került fel a hungarikumok közé. Ahol csak lehet, hamisítják, pontosabban fehér húsú sertést árulnak mangalicaként. Ismét valami, amivel az ország hírnevét növelhetnénk, ezzel szemben egy remek terméket járatjuk le.
Ezt az áldatlan állapotot elégelte meg Veégh Attila, az országos mangalicafesztiválok szervezője, az utóbbi években a mangalicák egyik szakértőjévé vált étteremtulajdonos.
– Valamit tennünk kell, hogy ne tudjanak visszaélni a mangalicahússal. Ma ott tartunk, hogy jó hírnevű, drága étteremben is kaphatunk sima disznóhúst mangalica helyett – mondta a 168 Órának Veégh Attila. – Ha az ember nem ért hozzá, észre sem veszi, hogy becsapták: jóval több pénzért, silányabb minőségű húst kap. Ez árt a tenyésztőknek, a mangalicahúsnak, nekünk. Lejáratják a terméket.
Veégh Attila évek óta dolgozik azért, hogy a sok-sok, mangalicát övező tévhitet eloszlasson. Például azt, hogy a mangalica húsa egészséges, míg a fehér húsú disznóé nem. Ebből mindössze annyi igaz, hogy más a zsírsavösszetétele, ezért elvileg könnyebben emészthető. Az viszont tény, hogy sokkal finomabb, amennyiben megfelelő körülmények között tartják az állatot. Ekkor lesz nagyon szép, márványos, zsírral átszőtt a húsa, ami nagyon fontos, hiszen az íz- és aromaanyagok a zsírban halmozódnak fel.
A jó körülményeket azonban, a közhiedelem ellenére, nem a makkoltatás jelenti. A szakember szerint a mangalicát soha nem hajtották ki az erdőbe makkot enni, mert amikor a disznótartásnak ez a fajtája divat volt itthon is, még nem létezett mangalica. A hús minősége miatt persze be kell tartani bizonyos szabályokat, például a mangalicánál fontos a ridegtartás, a táplálékára is figyelni kell, de a húsa nem a makktól lesz finom.
Az első mangalica 1830-ban „született” az Osztrák-magyar monarchiában, a kisjenői uradalomban, egy szerencsés kereszteződésből. 1950-ig volt divatos, a hűtőszekrény, valamint az olaj tömeges elterjedéséig. Ekkortól nem volt szükség annyi zsírra, az érdekek a gyorsan felnövő, sok húst adó állatot követelték. Mangalicával egyre kevesebben foglalkoztak, a 90-es évekre pusztán egy 200 fős állomány marad meg, amit az utolsó pillanatban mentettek meg a teljes kipusztulástól. Háromféle mangalica létezik, a szőke, a vörös és a fecskehasú. Húsuk számottevően nem különbözik, bizonyos tulajdonságaik eltérőek: a szőke a legtermékenyebb, a fecskehasú fejlődik a leglassabban.
Mára már alaposan megnőtt a mangalicahús, és a belőle készült termékek ázsiója. Tenyészteni azonban nem mindenkinek éri meg, akik hamar megtérülő haszonról álmodoznak, ők inkább csalnak. A szőrös disznó ugyan jóval drágább sima társánál, ám kétszer annyit eszik, miközben sokkal kevesebb hús, és lényegesen több zsír nyerhető belőle. A mangalicát másfél év alatt lehet felhizlalni vágósúlyra, és fele annyit fial, mint a közönséges sertés.
Ma már a mangalicából készült száraz termékek elfogynak itthon. A tőkehúsra nagy a kereslet Japánból, Hollandiából, és legújabban Amerikából. Spanyolországba körülbelül 40 ezer hátsó láb kerül ki, meg némi karaj. A tévhittel ellentétben, Spanyolországban nem tenyésztenek mangalicát, és az évente 40-50 millió darab sonkából mindössze 40 ezer készül mangalicából. Ezeket Magyarországon nevelik fel, a sonkának külön neve van: jabón mangalica, és nagyjából egy kategóriába tartozik a normál Iberico sonkával. (Az Ibérico sonka egy Spanyolország déli, ill. dél-nyugati részén őshonos, sertésfajtából, az ibériai sertésből készül. Attól függően, hogy mivel etetik, még az Ibérico sonkán belül is különböző kategóriákat különböztetnek meg. A legkiemelkedőbb minőségű és ennek megfelelően legdrágább a Jamón Ibérico de Bellota, amely életének bizonyos szakaszában csak makkal etetett disznókból készül. A legelterjedtebb, a spanyol sonkák 90%-át kiadó Serrano sonka hagyományos sertésből készül, íze ennek is feledhetetlen a kizárólag a spanyolok által ismert technológiának köszönhetően.)
A világon fellelhető szőrös disznók 95-98 százalékát, mintegy 50-60 ezer állatot tenyésztik Magyarországon. Ezen kívül Ausztriában körülbelül 200, Romániában nagyjából 600 állatot tarthatnak.