A magyar feltaláló legyőzte a multi Góliátot

Nem lett belőle magyar Bill Gates, de hiszi: több generáció egzisztenciáját meghatározó találmány van a kezében. Az üvegbeton megalkotója, Losonczi Áron tavaly egy szabadalmi vitában legyőzött egy multicéget, nemrég pedig új termékkel rukkolt elő. A siker nem jött könnyen. Saját magának kellett kitaposni az utat és állítja: nincs ez másképp a mostani friss diplomásokkal sem.

2009. november 25., 17:08

"Ma sok olyan építészeti elemet kihúznak a projektekből, amitől még nem dől össze a ház" – vázolja a jelenlegi helyzetet a fényáteresztő betonnal nemzetközi ismertségre szert tett Losonczi Áron. A 32 éves feltaláló és cégvezető ennek ellenére optimista. Nem csak a válság enyhülésében bízik, sokat vár az üvegbetonnal kapcsolatos új fejlesztésektől és nemrég bemutatott friss termékétől, a pixelbetontól is.

Világító beton

Elődjéhez, a Litraconhoz hasonlóan a pixelbeton is átereszti a fényt, ám annál lényegesen nagyobb méretben és jelentősen alacsonyabb áron lesz kapható. Ebben már nem optikai szálak, hanem egy speciális műanyag csapokból álló idom található. A paneleken a fénypontok szabályos rendszerben jelennek meg, mint egy képernyő pixelei, ám lehetőség van a pixelekből egyedi minták, felíratok, logók kialakítására, akár színekkel kombinálva is.

"Az üvegbetonnal egy szűk piaci szegmenst tudtunk elérni, az új termékkel szélesítettük a palettánkat. A pixelbeton megjelenésében eltér az eddig ismert Litraconétól, többek között ezért sem tekintem konkurenciájának, sokkal inkább egy új elemnek a termékskálánkon" – mondja feltaláló. A Litracon pXL pontos ára még nincs meghatározva, de számításai szerint ára kevesebb, mint fele lesz a korábbi változaténak. Nem kizárólag nagy cégek reprezentatív irodaházaiba szánja: családi házak egyes elemei is épülhetnek belőle.

Az exkluzív és ezért drága Litracon gyártása folytatódik, sőt, további fejlesztéseket tervez ezen a téren is. A fő irány egyedi kész termékkel megjelenni. Éppen ezért megkezdték a forgalmazását egy Litracon elemekből álló asztali lámpának, mely Litracube névre hallgat. "Egyedi belsőépítészeti projekteket továbbra is teljesítünk, de nyitunk a designtermékek felé, melyeknek zászlóshajója a Litracube" – magyarázza.

B-terv

A 2008-as év nem csak a válság beköszöntét hozta. Örömteli fejlemény volt, hogy a magyar feltaláló pert nyert egy szabadalmi vitában. A német Heidelberg Cement ugyanis "lenyúlta" a találmányát, és saját termékeként árulta. "2001-ben kezdtem ezt a dolgot, azóta ebből élek. Azt mondhatom, erre tettem fel az életemet. El lehet képzelni tehát, hogy egy ilyen nagy multi agresszív támadása milyen érzéseket keltett. Nyilvánvaló volt számomra, hogy igazam van, de egy per kimenetele mindig megjósolhatatlan" – idézi fel az eseményeket Losonczi.

A pereskedés sokba került, részben ezért született meg az új találmány is: "Egy B-terv volt, arra az esetre, ha elvesztjük a pert, vagy elfogy a pénz". A Danubia Szabadalmi Iroda Losonczi mellé állt, segítségükkel győzelemre vitte a pert. Hogy indul-e kártérítési per, még nem dőlt el. "Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy mindkét terv teljesült. Javunkra döntött a bíróság és sikerült előrukkolnunk az új termékkel is."

A magyar Bill Gates?

A pereskedés kerékkötője volt a fejlesztésnek, lezárultával viszont növekedésre lát lehetőséget a cégvezető. Valóban ő lehet a magyar Bill Gates, ahogyan néhány évvel ezelőtt egy amerikai újságíró jövendölte? Losonczi szerint az tény, hogy nagyon nagy lehetőségek vannak a találmányban, ám nehéz megmondani pontosan mekkorák. A válság miatt minden építőipari vállalkozás óvatosan fogalmaz, a per lezárultával azonban stabil alappal rendelkeznek, a növekedés zöld lámpát kapott. "Egy ilyen ötletben megvan az az üzleti lehetőség, hogy ha jól csinálja az ember, több generáció egzisztenciáját megalapozhatja."

Tény: a feltaláló az ötlet megszületésétől végig kezében tartotta találmánya sorsát. A Litracont ma is saját cége gyártja, a pixelbeton gyártásához a nagyobb várható volumen miatt magyar partnert talált a Csomiép Kft-ben. "Szerencse, elhivatottság, ambíció kell ahhoz, hogy az ember ezt végigvigye. Ha ez megvan, butaság kihagyni egy ilyen lehetőséget" – mondja Losonczi. Hozzáteszi: saját magának kellett kitaposni az utat és nincs ez másképp a mostani friss diplomásokkal sem.

"Sok feltaláló kér tőlem tanácsot, hogyan védjék meg és hogyan hasznosítsák találmányukat. Szomorúan látom, hogy mindenki tájékozatlan. Szakmai szempontból jó képzést kaptam az egyetemen, de üzleti, jogi vagy szabadalmi jogi szempontból teljesen magamra voltam utalva. Régi önmagamat látom azokban, akik manapság megkeresnek. A friss végzősök nincsenek felkészítve arra, hogy ne csak alkalmazottá váljanak, hanem saját vállalkozást indítsanak. Nagy hiánynak érzem, hogy bizonyos szempontból életképtelen emberek jönnek ki az egyetemről."