A légkondi is felelős lehet az új influenza terjedéséért

A külvilágot viszont nem tudjuk klimatizálni, a baktériumok boldogan terpeszkednek, lesben állva a figyelmetlen áldozatra. A vírusok külön kommandója pásztázza a gyerekeket és időseket. Ők azok, akik piszkos kézzel, szájon át még a H1N1-es vírust is elkaphatják. Dr. Szolnoki Istvánt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető helyettesét kérdeztük a fertőzésekről.

2009. szeptember 10., 09:54

Milyen hatással van a klímaberendezés a szervezetre?

Ha szakemberek állítják be, és jól, akkor mindenképpen kedvező. A modern irodák, az utóbbi évtizedekben épített intézmények felmelegedése kánikulában olyan mértékű, hogy klimatizálás nélkül gyakorlatilag munkavégzésre alkalmatlan. Mi is ajánljuk, hogy a munkahelyeken, ha nem is minden helyiségben, de legalább egyben legyen hűtött szóba. A gyerekintézményekben, bölcsődékben, óvodákban is ajánljuk.

Van káros hatása?

A rosszul beállított klíma egyik jele a huzathatás, ami kötőhártya-gyulladást, izületi fájdalmat okoz, és állandó kellemetlen érzéssel párosul. A másik hatása, hogy a hagyományos klímaberendezésekben lévő hűtőfolyadékban felszaporodhatnak különböző baktériumok. Ezek közül a legionella a legveszélyesebb, amely felelős a légionellózis, más néven a légiós betegségként ismert tüdőgyulladásos kórért. Persze más kórokozó is van. Az USA-ban és Angliában már előfordulnak halmozódások zárt terekben A/H1N1-es influenza vírustól, ami közvetlen cseppfertőzéssel, köhögéssel és tüsszögéssel terjed, de felvetődik a szellőző berendezés terjesztő szerepe is. Hozzánk ebből a vírusból eddig szerencsére keveset hurcoltak be. Szeptembertől, amikor a cseppfertőzés időszaka eljön, várható nagyobb megbetegedési szám, de addigra a légkondicionálók szerepe már csökken.

Mi a védekezés legjobb módja?

Minden nyári fertőzés egyik legjobb megelőzése a rendszeres kézmosás. Idős embereknél, és gyerekeknél nemcsak a hasmenést okozó baktériumok, hanem a különböző légúti vírusok, még a H1N1 is terjedhetnek piszkos kézzel, úgy, hogy a kézről végül valamilyen módon, a szájon át, jut a szervezetbe. Az egészséges felnőtt ember esetében ez nagyon ritka, mert ők az influenzát csaknem kizárólag cseppfertőzéssel, a vírus belégzésével kaphatják el.