A koleszterincsökkentő a visszereknek is jót tesz

Az érelmeszesedéshez vezető "rossz" koleszterin vérszintjét csökkentő sztatin tabletták szedése esetén visszérgyulladás is ritkábban fordul elő. A fontos, új felismerést az Amerikai Szívgyógyász Kollégium kongresszusán ismertették.

2009. március 31., 20:26

Orlando városa elsősorban a közelében lévő Walt Disney látványosságok miatt világhírű, de kongresszusi központja miatt gyakran ott rendezik azokat a tudományos konferenciákat is, ahol több tízezer kutató találkozik. Idén ott gyűlnek össze a világ vezető szívgyógyászai is, hogy napokon keresztül megtárgyalják az orvostudomány egyik legfontosabb területének kérdéseit.

Az egyik nyitó előadás a JUPITER tanulmány legújabb eredményeivel foglalkozott. Ez a nagy vizsgálat a vérkoleszterint csökkentő készítmények, a sztatin gyógyszercsalád egy tagjának alkalmazásával történt. A sztatinok fölfedezésével az utolsó évtizedekben a koszorúérbetegek millióinak sorsát sikerült megváltoztatni.

Endo Akira japán kutató éveken keresztül fáradozott munkatársaival olyan gyógyszer kidolgozásán, mely csökkenteni tudná szervezetünkben a koleszterintermelést. Dr. Endo 6000 gombaleves elkészítése után 1973-ban megtalálta azt a penicillin gombát, amelyik erélyesen gátolta a koleszterint termelő enzimet - írta az MTI.

Ma már több ilyen szer van forgalomban és jelenleg a világ legnagyobb mennyiségben eladott gyógyszere is ilyen készítmény, mert a sztatin tablettákat a koszorúér-betegség megelőzésére, vagy már lezajlott infarktus után a szívroham ismétlődésének akadályozása végett világszerte alkalmazzák.

Már korábban is észlelték, hogy a sztatin szerek a koleszterinszint csökkentése mellett a véralvadást ugyancsak kedvezően befolyásolják, de arra vonatkozó megfigyelések nem voltak, hogy az alsó végtag mély visszereiben bekövetkező gyulladást, a véralvadék kialakulását képesek-e megakadályozni.

A JUPITER tanulmány két esztendeje alatt a 17 ezer 802 vizsgált személyből a sztatinnal kezeltek között visszérelzáródás 43 százalékkal ritkábban fordult elő, mint abban a csoportban, amelyiknek a tagjai koleszterincsökkentő tablettát nem szedtek.

Robert Glynn, a munkacsoport vezetője kiszámította, hogy ha a doktorok 18 felnőttet sztatin tablettával kezelnek, egy érkatasztrófa - infarktus, szélütés, visszérelzáródás - ezzel elkerülhető, ami igen jó eredmény.