A Holdat már meghódította, most a Nap felé indult el India

India sikeresen elindította szombaton első űrmisszióját a Nap tanulmányozására, kevesebb mint két héttel azután, hogy a Hold déli sarkvidéke közelében sikeres leszállást hajtott végre.

2023. szeptember 2., 09:48

Szerző:

Az indiai Aditja-L1 űrszondát hordozó rakétát a dél-indiai Sriharikota űrkikötőből indították, hogy négy hónap múlva a Földtől körülbelül 1,5 millió kilométerre lévő pontról vizsgálja a Napot.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közlése szerint az űrszonda a napkoronát, a kromoszférát, a fotoszférát és a napszelet tanulmányozza. 

Ami a Nap felszínén történik, az hatással van a Földre is. A műhold a kijelölt helyre kerülve megbízható előrejelzést adna a megnövekedett naptevékenységből eredő részecske- és sugárzáskitörésekről, amelyek potenciálisan kiiktathatják a Föld elektromos hálózatait. A műhold figyelmeztető rendszere megvédheti a Föld körül keringő műholdakat, valamint az űrállomásokon élőket is.

A nap nagyjából 11 éves aktivitási ciklusának a minimuma 2019 decemberében volt, így a legerősebb aktivitású időszak 2024 novembere és 2026 márciusa között várható.

 (Kiemelt kép: 2023. szeptember 2-én nézik az emberek, ahogy a sriharikotai Satish Dhawan Űrközpontból felbocsátják az Aditya-L1 űrszondát szállító PSLV XL rakétát, amely az első űrben lévő indiai obszervatórium, amely a Napot tanulmányozza. Az Aditya-L1 tudományos műszereket szállít a Nap legkülső rétegeinek megfigyelésére, és nem sokkal déli 12 óra előtt indult, hogy megkezdje négy hónapos útját. R. Satish BABU / AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.