A forralt bor az influenza gyilkosa

Akár forralva elkészített fehérbort javasol az influenza megelőzésére Tihanyi László orvos .

2009. november 30., 09:32

A jó minőségű fehérborokban ugyanis literenként 30-40 milligramm quercetin és sikiminsav található. A Tamiflu nevű influenza elleni gyógyszer, amely a kínai csillagánizs kivonata ugyanezt a hatóanyagot tartalmazza, kapszulánként 75 milligrammos mennyiségben.

A fehérbor mellett kitűnő quercetinforrás a tőzegáfonya, amelynek 100 grammja 150 mg quercetint tartalmaz – olvasható Tihanyi László honlapján.

Ahhoz, hogy az influenzavírus egy sejtet megfertőzzön, szükséges egy enzim, az RNS-függő DNS polimeráz, aminek a segítségével a vírus a genetikai anyagát beleírhatja a megtámadott sejtbe. Ezt az enzimet gátolja erősen a quercetin.

A vírusnak le kell győznie még egy akadályt: be kell jutnia a sejtbe. Ehhez egy neuraminidáz nevű enzimet használ, amit pedig a sikiminsav roncsol hatékonyan.