A felejtés ellen

2015. június 22., 08:37

Ők huszonnégyen: már emlékművek. Mind halottak. Füst Milántól, Hajnal Annától Weöres Sándorig, Zelk Zoltánig. Volt néhány pillanat, amikor – túl a kortársi állapoton – szorosabb szinkronba kerülhettek az emlékezővel, a költő-író-műfordítóval, néha kiegyensúlyozott viszonyban, néha kiegyensúlyozatlanban. Amikor a dörgő szavú, szerepjátszó aggastyán 79 évének minden fölényével kézcsókra nyújtja jobbját a pirulva vonakodó, letérdelésre felszólított pályakezdőnek, a NŐNEK, félig tán játékból, hogy aztán kiélvezve a kétértelműséget, bókoljon egyet. A groteszk pillanatnak több mint fél évszázada, de a jelenet él. S addig Füst Milán is, a zord próféta. A füstnélküli Nyugatot ugyan Karinthy szerint feltalálhatták (lásd: Így írtok ti), a magyar irodalom nélkülevaló változatát aligha.

Vigasztaljon: ezek a nagyságok is hasonlítanak ránk. Szeretetet/haragot hordoztak magukban, féltékenyek voltak, félreérthetők, hiúk. Vas István, az „élő klasszikus” megsértődött azon, hogy szerzőnk egyik versében Pilinszkyről írta le, hogy „a költőm volt”, mondván, akkor hát ő, a Vas személyesen nem is poéta... (Pedig hány meg hány versét dünnyögöm és mormolgatom is magamban: „És megint a rózsák. És megint a nyár. Még észreveszed?”)

Illyés is megbántódott, amikor kiderült: írónk az Oklahomában kiadott Neustadt költészeti díjra Pilinszkyt fogja javasolni. „Érvényesüljenek a fiatalok! Csak kapja meg a díjat ő!” – helyeselt tiltakozva a sértődött, a már minden elismerést birtokló Illyés.

Illés Endre titka megfejtetlen maradt. A távolságtartás vagy a meghajlás eleganciáját csodáljuk-e benne? A hajlékonyságot vagy az igényességet? Azt-e, amit csinált, vagy azt, amit nem csinált? Igen, ilyen furcsa világban éltünk, amikor Budapest volt főépítésze arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb a praxisából, azt felelte: amit nem engedtem megépíteni...

És hát Rába György, Karinthy Ferenc, Mándy Iván, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Magda és más jelesek portréja, Orbán Ottó idézése tölti kerekre a könyvet. Jó olvasni. Különösen jó!

(Gergely Ágnes: Oklahoma ezüstje. Európa Kiadó.)

Erdélyi S. Gábor

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.