A boldogságot tanulni kell

A boldogságot tanulni kell - figyelmeztettek német pszichológusok a karácsony közeledtével. Tekintélyes szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az ünnep előestéjén sokan valósággal belebetegszenek a stresszbe, az elvárásokba.

2009. december 16., 14:37

Nem véletlen, hogy - legalábbis Németországban - ezekben a hetekben rendszerint erőteljesen növekszik az öngyilkosságok száma. Pszichológusok szerint mindezt pozitív gondolkodással lehet elkerülni, és a boldogságot vagy épp a kreativitást tanítani kell. A boldogság egyik legfőbb eszköze a humor. Ráadásul az ugyanúgy fejleszthető, mint például az izom. Ebből kiindulva több német egészségügyi intézetben úgynevezett humortanfolyamokat vezettek be.

A karácsony előtti felhívás három olyan fő tényezőt említett, amelyek nélkülözhetetlenek az általános megelégedettséghez. Ezek közül az első az élet tudatos élvezetére való törekvés, a második a saját potenciálok kihasználása - azaz a sokat emlegetett önmegvalósítás -, a harmadik pedig az értelmes élet. A már említett tanulmányok szerint azok az emberek a legboldogabbak, akik mindhárom tényezővel rendelkeznek – írta az MTI.

A bankszámlával kapcsolatban a német szakértők úgy vélekedtek, hogy a pénz hosszabb távon nem boldogít, hacsak az ember nem él tényleges szegénységben. Ha viszont nem az a gond, hogy mi is legyen a betevő falat holnap, a boldogságérzet szempontjából a bankszámla másodlagos. Azaz a boldogság szempontjából nem az a fontos, hogy egy vagy három hűtőszekrény áll-e a konyhában.