500 millió éves lény maradványaira bukkantak

Egy 520 millió évvel ezelőtt élt tengeri ragadozó maradványaira bukkantak Kínában. A lelet szenzációja, hogy az állat idegrendszere és agyának egy része is látható rajta.
A kambrium nevű földtörténeti korszakban élt, Lyrarapax unguispinus névre keresztelt faj egyedeinek összetett szemük, páncéljuk és egy pár szúrós, a rákéhoz hasonló ollójuk volt, amellyel zsákmányukat megragadták.

2014. július 21., 08:41

Az 543-tól 493 millió évvel ezelőttig tartó kambrium előtt létező életformák nagyrészt egyszerű moszatokra és medúzaszerű lényekre hasonlítottak. A kambriumban azonban evolúciós robbanás következett be, és megjelentek az összetett szemű, ízelt végtagú és kemény külső vázú úszó tengeri élőlények.

Közéjük tartozott az Anomalocarididae nevű, rákokra emlékeztető család, amelynek tagjai a kambrium kori tengerek csúcsragadozói voltak, méretük elérhette az 1,8 métert is. E családba tartozott a Kínában megtalált faj is, amely azonban jóval kisebb, mintegy 15 centiméteres lehetett. Pejjün Cung, a kínai Jünnan Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője ugyanakkor a Live Science tudományos portálnak nyilatkozva rámutatott: az e fajról ismert három lelet talán még kifejletlen egyedeket őrzött meg, így az állat mérete valójában ennél talán nagyobb lehetett – írja az MTI.

A 251 millió évvel ezelőtt kihalt Anomalocarididae családhoz tartozó eddigi leletek többnyire gyenge minőségűek voltak, a mostani, új faj maradványai azonban olyan jó állapotúak, hogy a teljes idegrendszer látható rajtuk, és még az agy egy részének nyomai is kivehetők.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.