39 faj van veszélyben, kihalás fenyegeti őket

A kihalás fenyegeti az ausztrál cápa-, rája- és macskahalfajok több mint tíz százalékát.

2021. szeptember 26., 14:34

Szerző:

A Nemzeti Környezetvédelmi Tudományos Program (NESP) tengeri biodiverzitással foglalkozó csoportja a héten mutatta be az első olyan kiterjedt vizsgálat eredményét, amely az ausztráliai cápák, ráják és macskahalak kihalási kockázatát elemzi. A kutatás szerint Ausztrália az otthona a világ porcos halfajai több mint egynegyedének: 182 cápa-, 132 rája- és 14 macskahalfaj él itt, ezek 12 százalékát fenyegeti a kihalás – írja a HVG.

A Charles Darwin Egyetem (CDU) kutatója és a jelentés vezető szerzője, Peter Kyne szerint sürgős intézkedésekre van szükség. „Míg az ausztrál fajkihalás számottevően kisebb mértékű, mint a globálisan tapasztalható 37 százalék, aggasztó a 39 faj szempontjából, amelyeknél növekedett a kihalás kockázata” –mondta a szakértő. Kyne szerint vannak pozitív jelei annak, hogy a védelmi intézkedések egyes ikonikus fajok – mint a fehér cápa és a homoki tigriscápa – esetében működnek, de a jelentés szerint ezek a fajok is veszélyeztetettek maradnak.

A tanulmány ugyanakkor rávilágít arra is, hogy Ausztrália vizei menedéket nyújtanak 45 olyan faj számára, amelyet a világ más részein a kihalás fenyeget.

(Kiemelt képünk: A Természetvédelmi Világalap (WWF) által 2017. március 10-én közreadott kép az ausztráliai Nagy-korallzátony Vlassoff Cay nevű területének egyik, pusztulása miatt kifehéredett agancskorall-telepéről Queensland állam partjaitól keletre március 6-án. A Great Barrier Reef a bolygó legnagyobb korallzátonya, amelyet a globális felmelegedés miatt a kipusztulás fenyeget. Vlassoff Cay, 2017. március 10 (MTI/AAP/WWF)



Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.