20 év után: új típusú űrrakétát lőttek fel (Videó)

A NASA fellőte az új rakétáját, az Ares 1-X-et. Két perces tesztrepülést hajtottak végre vele; két évtizede nem lőttek fel hasonló típusú rakétát az Űrkutatási Hivatalnál.

2009. október 29., 12:48

A legénység nélküli rakétát azzal a céllal építették, hogy új hordozóeszközt találjanak a holdraszálláshoz. A rakétát, többszöri halasztás után közép-európai idő szerint fél négykor, helyi idő szerint fél tizenkettőkor lőtték fel a Cape canaveral-i állomásról, Floridában.

– Hihetetlen volt, fantasztikus , könnyek szöktek a szemembe - mondta elragadtatva a Kennedy Űrközpont igazgatója, Bob Cabana.

Két percig lövellt tüzet a motorjaiból a rakéta, ezalatt 28 mérföldes magasságba emelkedett és sebessége ötször meghaladta a hangsebességet. Utána ejtőernyővel ereszkedett az Atlanti-óceánba és a NASA egyik hajója gyűjtötte be.

Az új tesztrakéta a központi eleme egy 445 millió dolláros programnak. A projekt célja, hogy olyan űrjárműveket hozzon létre, amelyek leválthatják az űrkutatási ügynökség elöregedett űrsiklóit. Az űrsiklóknak még hat küldetést kell végrehajtaniuk, mielőtt jövőre visszavonják és végleg nyugdíjazzák őket- írta a Telegraph.

A rakéta a 225 mérföld magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra szállítja majd az űrhajósokat, de később segítségével az asztronauták ismét a holdra léphetnek, vagy lejuthatnak a Naprendszer távolabbi bolygóira is.

Videó az indításról: