Károly király összekülönbözött az anglikán egyház vezetőivel a koronázás miatt

Károly király koronázása május hatodikán lesz, de úgy tűnik, az uralkodó egy kérdésben egyelőre nem tud megegyezni az anglikán egyház vezetőivel.

2023. április 10., 09:23

Szerző:

Már kevesebb, mint egy hónap van hátra III. Károly király élete legnagyobb eseményéig: ország-világ színe előtt hivatalosan is királlyá fogják koronázni. Az eseményre már kiküldték a meghívókat, de egy kérdés még függőben van.

Károly király ugyanis az Express című lap tudósítása szerint büszke arra, hogy Nagy-Britanniában, illetve a Nemzetközösségben több különböző vallású ember él együtt. Azt szeretné, hogy ezt a sokszínűséget a május hatodiki szertartás is tükrözze majd. Ennek megfelelően a koronázási ceremóniára keresztény, muzulmán, hindu és zsidó vallási vezetőket is meg kíván hívni.

Ez azonban problematikus, hiszen a brit uralkodó egyben az anglikán egyház feje is. Az egyházi vezetők arra figyelmeztették Károlyt, hogy ez a kérése az anglikán kánonjog rendelkezéseibe is ütközhet. Arra is van például paragrafus, hogy a keresztény ceremónián más vallású személy nem olvashat fel imát.

A híradások szerint egyelőre nincs válasz a kérdésre, így a szakértők figyelmeztetnek, hogy emiatt elvileg csúszhat a koronázási ceremónia rendjének meghatározása. A Buckingham-palota a kérdésben annyit nyilatkozott, hogy nincsenek késésben a szervezéssel.

(Kiemelt kép: a brit királyi család hivatalos Instagramja)