3 kímélő étel, amit most érdemes elkészíteni – ezt főzze meg a két ünnep között!

A nagy karácsonyi evészet után jól teszi, ha most tart egy-két napot, amiket kímélő ételek fogyasztásával tesz egészségesebbé.

2023. december 28., 07:17

Szerző:

3 kímélő étel receptjét találja alább. Minden bizonnyal túl van most pár gigászi ebéden-vacsorán, és minden bizonnyal szilves–zter-újév környékén még vár önre egy-két hasonló lakoma, szóval érdemes most ebben a néhány napban kicsit visszafogni magunkat.

Zelleres kölesgombócleves 

A zeller alacsony kalóriatartalma mellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, tehát rendkívül jó hatással van az egészségünkre, immunrendszerünkre. Mindenképpen próbálja ki!

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 bögre köles
  • 1 közepes zellergumó
  • 2 evőkanál szűz olívaolaj
  • 2 közepes sárgarépa, karikákra szeletelve
  • 2 nagy petrezselyemgyökér, karikákra szeletelve
  • 1 kis vöröshagyma, finomra aprítva
  • 1,5 l víz
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg trappista sajt, lereszelve
  • 5 dkg vaj
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • kis csokor zeller- és petrezselyemzöld, finomra aprítva

 

Elkészítés:

1. Külön tesszük fel főni a kölest háromszoros mennyiségű vízben, kis lángon, lefedve, és külön a zellergumót annyi vízben, amennyi ellepi.

2. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát az olajon néhány percig pirítjuk, majd egy kevés vízzel felöntjük, és megpároljuk.

3. Összekeverjük a sajtot a vajjal, a fehér borssal, a fokhagymával és a szerecsendióval.

4. A megfőtt kölest burgonyatörő segítségével még forrón pépesítjük, majd a liszttel, a tojással és egy kis sóval összegyúrjuk. A kapott masszát 8 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik közepébe a sajtos-vajas keverékből 1 kiskanálnyit helyezünk, és mindet gombóccá formáljuk.

5. A kölesgolyókat külön fazékban, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük.

6. A zellert pépesítjük, majd a sárgarépás alaphoz keverjük. Ezután a gombócok főzővizével felöntjük úgy, hogy kb. 1,5 liter legyen a kapott mennyiség. A tejszínnel bekeverjük, zeller- és petrezselyemzölddel meghintjük, majd a tányérokba helyezett gombócokra kanalazva frissen tálaljuk.

(Kép: Shutterstock)

Brokkolis-fokhagymás tészta

A brokkoli tele van vitaminnal, plusz van benne vas és kalcium is, ráadásul közismert rákmegelőző hatásáról. Idén fogyasszon még egyszer brokkolit, és ne (csak) az egészsége érdekében, hanem azért is, mert nagyon finom, plusz az alábbi recept igazán gyorsan elkészül! Érdemes megpróbálni a két ünnep között legalább egy húsmentes napot tartani, szóval még egy apropóval több, hogy a brokkolis tésztát kipróbálja.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 nagy fej brokkoli
  • extraszűz olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • paprika vagy más fűszer ízlés szerint
  • 400 gramm száraztészta
  • 100 gramm földimogyoró vagy kesudió ízesítéshez

Elkészítés:

1. A brokkolit virágaira szedjük, sós vízben 5 percig főzzük. Ezután a vízből kihalásszuk a megfőtt brokkolit, de a vizet nem öntjük ki.

2. A brokkolit egy serpenyőbe tesszük, megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, megfűszerezzük a paprikával (de például a kömény is isteni rá, ha valaki szereti) és belereszeljük vagy préseljük a fokhagymát. Egy merőkanállal hozzáadunk a brokkoli főzővizéből, és addig pároljuk, amíg a brokkolit villával szét nem tudjuk nyomkodni. Így kész a szósz.

3. Közben a brokkoli vizében megfőzzük a tésztát is – még egészségesebb az étel, ha teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát választunk. Amikor megfőtt a tészta, egy merőkanálnyit vagy bögrényit öntsünk még belőle a brokkolira, a többi tésztafőzővizet most már kiönthetjük.

4. Forgassuk bele a tésztát a szószba. Ízesítsük frissen őrölt borssal, de ha van otthon lehetőleg natúr földimogyoró vagy kesudió, szórjunk ebből a tésztára, mert így még ízletesebb. Ez így eddig egy vegán fogás, de ha nem ragaszkodik ahhoz, hogy vegán legyen a recept, szórja meg a tésztát egy kis sajttal, természetesen nem rontja el az sem!

Minderről alább talál egy remek videót, mi csak a földimogyorót-kesudiót-sajtot adtuk hozzá ahhoz képest, amit a fiatalember alább bemutat.

@plantbasedschool Broccoli Pasta | easy weeknight pasta in 20 minutes #broccoli�#pastarecipe ♬ original sound - Nico & Louise

Sült csirkemell spenóttal és tojással 

A spenót vastartalma élesíti a memóriánkat! 

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 3 ek szójaszósz
  • 4 db tojás
  • 20 dkg konyhakész bébispenót
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 tk citromlé

Elkészítés:

1. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd négy szeletre vágjuk.

2. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a hússzeleteket. Szójaszószt és 1-2 ek vizet öntünk hozzá, és közepes lángon puhára sütjük/pároljuk a húsokat.

3. Mindeközben a tojásokat keményre főzzük, ez nagyjából 10 percet vesz igénybe. Ezután hideg vízzel lehűtjük őket, és meghámozzuk.

4. A spenótot összeforgatjuk az olívaolajjal és a citromlével, majd ízlés szerint sózzuk. A keveréket tányérokra halmozzuk, és mellé helyezzük félbevágva a főtt tojásokat, valamint a felcsíkozott hússzeleteket.

(Kép: Shutterstock)

 (Kiemelt kép: Shutterstock)