Történelmet írt a hongkongi klasszis az úszó-vb-n

Chad Le Clos rekordra hajt.

2021. december 18., 18:59

Szerző:

Történelmi győzelmet aratott női 100 méter gyorson a hongkongi Siobhan Bernadette Haughey az Abu-Dzabiban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon, írja az MTI. 

A 24 éves versenyző azt követően, hogy a csütörtöki nyitónapon 200 méter gyorson világcsúccsal diadalmaskodott, szombaton 100 méter gyorson sem talált legyőzőre. Ezzel ő lett az első nő a sportág történetében, aki világbajnokságon - nagymedencében vagy 25 méteresben egyaránt - megnyerte ezt a két számot. Az olimpiák történetében a kelet-német Kornelia Ender 1976-ban, honfitársa, Barbara Kruse pedig négy évvel később hajtotta végre ezt a duplázást.

Férfi 100 méter pillangón az olasz Matteo Rivolta megtörte Chad Le Clos közel egy évtizedes egyeduralmát. A dél-afrikai úszó 2012 óta mindig megnyerte ezt a számot a rövidpályás világbajnokságokon, ezúttal azonban 17 századdal európai riválisa mögé szorult. A 29 éves Chad Le Clos egyébként a vegyes zónában elmondta, hogy szeretne minden idők legeredményesebb egyéni versenyzője lenni a rövidpályás vb-k történetében, ehhez még hét érmet kellene nyernie, ugyanis jelenleg 18 medálja van, az örökrangsorban az amerikai Ryan Lochte pedig 24-gyel vezet.

(Kiemelt képünk: ABU DHABI, 2021. december 17. (Xinhua) -- A kínai Siobhan Bernadette Haughey (Hong Kong) ünnepel, miután megnyerte a női 200 méteres gyorsúszás döntőjét és megdöntötte a világrekordot a 15. FINA Úszó Világbajnokságon (25 méter) az Egyesült Arab Emírségekben, Abu Dhabiban, 2021. december 16-án. (Xinhua) Fotó: Su Xiaopo / XINHUA / Xinhua via AFP)