Öttusa Eb: négy magyar az elődöntőben

Biztatóak a selejtezős eredmények.

2022. szeptember 15., 20:01

Szerző:

A hazai versenyzők közül négyen – Demeter Bence, Bőhm Csaba, Bereczki Richárd és Szép Balázs – szerepelhetnek majd a férfi verseny elődöntőjében a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon.

Az 59 fős mezőny két csoportban küzdött az öttusa Eb csütörtöki selejtezőben, mindegyikből az első tizenöt hely ért automatikusan elődöntőt, további hat versenyző pedig pontszáma alapján került a legjobb 36 közé.

Demeter megnyerte a csoportját

Az A csoportban Demeter Bence megnyerte a vívást, majd úszásban hatodik lett, ezzel az élen állt a kombinált szám előtt, végül elsőként is ért célba. A vele és Szép Balázzsal együtt júliusban csapatban világbajnoki ezüstérmes Bőhm Csaba az első számban hetedik, majd a medencében negyedik volt, ennek eredményként a hatodik pozícióból kezdhette meg a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást, és Demeterre felzárkózva második lett. A mezőnynek ebben a felében szereplő harmadik magyar, Regős Gergely 14. volt a záróverseny előtt, és bár a harmadik helyre fel tudott jönni, befejezte szereplését, mivel csoportonként egy nemzetből csak két versenyző juthatott tovább.

Ilyen az öttusa: a jó eredmény sem mindig elég

A B csoportban a kétszeres egyéni világbajnok, olimpiai bronzérmes Marosi Ádám „alapozott” a legjobban a mieink közül harmadik legjobb úszásával és nyolcadik helyet érő vívásával. A lövészetes futásnak a negyedik pozícióból vágott neki, végül hatodik lett, mégis búcsúzni kényszerült, mert a magyarok közül csak a harmadik legjobb lett. Az idei vb-n egyéniben harmadik Szép 12. volt két szám után, Bereczki Richárd pedig 16., végül utóbbi a negyedik, előbbi az ötödik helyen futott be a célba.

Pénteken a női elődöntőt, illetve a férfi elődöntősök körvívását rendezik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Gyurka Márk Manó a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi váltó lovaglás versenyszámában a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban 2022. szeptember 13-án. MTI/Bodnár Boglárka)