Részt vehetnek orosz és belarusz birkózók is a belgrádi vb-n, de csak akkor, ha nem éljenezték Ukrajna megszállását

A rendező birkózó szövetség már 26 olyan orosz és belarusz sportolót szűrt ki az akkreditációk közül, aki így tett. A többiek jöhetnek versenyezni.

2023. szeptember 2., 17:08

Szerző:

A nemzetközi szövetség (UWW) hivatalos közleményt adott ki az orosz és belarusz sportolók részvételéről a két hét múlva rajtoló olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, melyre Belgrádban kerül sor.

Az UWW honlapján tette közzé, hogy összesen 235 embert világítottak át az orosz és belarusz válogatottból, a vizsgálatban nemcsak a sportolók, hanem az őket kísérő személyzet is érintett volt.

Összesen 26 főnek utasították vissza az akkreditációját, mert bizonyítottan támogatták a jelenleg is zajló ukrajnai háborút, illetve tagsággal rendelkeztek a katonai vagy nemzetbiztonsági szerveknél.

A jogosultságról egy külön erre a célra létrehozott testület döntött, amely egy független és privát hírszerző szolgáltató jelentéseire támaszkodva hozta meg a döntést.

Az orosz és belarusz versenyzők egyéni, semleges indulóként vehetnek részt a vb-n, nem használhatják zászlójukat, himnuszukat és bármely más motívumot, ami az országukhoz köthető.

A világbajnokságra szeptember 16. és 24. között kerül sor, a tavalyi évhez hasonlóan a belgrádi Stark Arénában. A vb-n osztják ki a legtöbb olimpiai kvótát, súlycsoportonként ötöt. Jövőre még egy-egy európai és világkvalifikációs tornán szerezhetnek indulási jogot a birkózók a jövő évi párizsi játékokra, amelyre 2024 májusában zárul a kvalifikációs időszak.

(Kiemelt kép: illusztráció. Muszukajev Iszmail (kék) az argentin Agustin Alejandro Destribats ellen küzd a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 6-án. A magyar birkózó győzött és bejutott a negyeddöntőbe. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. Ronald Koeman holland kapitány szerint örülhetnek, hogy pontot szereztek.

A Ferencváros sajnos a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának 2. fordulójában sem tudott pontot szerezni, így a csapat október 24-én a francia Nice együttese ellen bizonyíthat majd.