Konferencia-liga – A Fiorentina a hajrában egyenlített a Ferencváros ellen

A Ferencváros 2-2-es döntetlent játszott csütörtökön az idén döntős olasz Fiorentina vendégeként a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában, de így is élen maradt a négyesében.

2023. október 5., 23:21

Szerző:

Bár nem telt meg teljesen az európai szövetség egykori elnökéről, Artemio Franchiról elnevezett firenzei stadion, mégis remek hangulat fogadta a csapatokat. A ferencvárosi szurkolók zöldbe, fehérbe és feketébe borították a szektorukat, a középső részen pedig egy páncélos lovag karddal és pajzzsal a kezében támadott utalva a kiírt angol üzenetre: „meghódítani Firenzét”. A hazai drukkerek pedig azt üzenték kedvenceiknek olaszul, hogy „Firenze büszkeségéért és dicsőségéért”.

Még el sem kezdődött a mérkőzés, máris változtatnia kellett az olaszoknak, ugyanis a bemelegítésnél megsérült a kapusuk, így Oliver Christensen helyett Pietro Terracciano védett. A harmadik számú európai kupasorozatban idén döntős Fiorentina aztán nagy lendülettel kezdett, két perc alatt vezetett két veszélyes támadást, de a Ferencváros hamar felvette a meccs ritmusát, nem játszott alárendelt szerepben, sőt, a váratlanul kezdőbe került Terraciano eladott labdája után helyzete is volt, a kapus azonban Marquinhos lövésének védésével javított, Varga próbálkozását pedig már blokkolták.

Elöl mindkét csapat kifejezetten kombinatív játékot mutatott, amivel alkalmanként sikerült is zavart kelteni, de a védők többnyire a lövések blokkolásával tudtak menteni. A firenzei hálóőrnek kétszer védenie is kellett, a legnagyobb helyzetnél viszont Kayode mentett hatalmasat Marquinhos elől alig öt méterre a kaputól. A játékrész derekán túl egy labdaszerzésből indult akció végén a veszélyesebb és lendületesebb futballt mutató FTC megérdemelten szerzett vezetést. A gól alaposan visszavetette a Fiorentinát, amely nem találta a ritmust, sok labdát vesztett, így ebben a periódusban csak elvétve jutott el a támadó harmadig, de helyzetet akkor sem tudott kidolgozni. Ellenben a magyar bajnoknak ekkor is voltak ígéretes támadásai, viszont előnyét nem tudta növelni.

Térfélcserét követően ismét megpróbált támadólag fellépni a Fiorentina, de ezt gyorsan megbüntette a fővárosi gárda, amely labdaszerzések után szélsebesen rohant át a rivális középpályáján és védelmén is.

Elsőre a videobíró még megmentette a firenzei csapatot, mert a Varga buktatásáért megítélt büntetőt visszavonta les miatt, azonban néhány perccel később szögletből mégis megduplázta előnyét az FTC, amely akár el is dönthette volna a három pont sorsát, mivel egy újabb mesteri kontra végén Ben Romdhane került ziccerbe, de közeli lövése a jobb kapufán csattant. A hazaiak mestere azonnal hármas cserére szánta el magát, az átalakítás után fölénybe került a Fiorentina, amely helyzeteket is kidolgozott, de a befejezések eleinte elkerülték Dibusz kapuját, mígnem egy szabadrúgás utáni fejessel sikerült szépítenie.

A Ferencváros ezután még jobban beszorult, záporoztak a lövések a kapujára, azonban Dejan Stankovic vezetőedző tanítványai hősiesen tartották az eredményt, mert a védők önfeláldozóan belevetődtek a lövésekbe, néhány alkalommal pedig Dibusz hárított. Egy ízben a magyar válogatott kapusa is tehetetlen volt, viszont a videobíró a Ferencvárost is megmentette, mert a Fiorentina találata lesről született. A hétperces hosszabbítást végül nem bírta ki az elfáradó Ferencváros, mert egy újabb csereember góljával egyenlített a Fiorentina, amely a végén majdnem a győzelmet is megszerezte.

Konferencia-liga, csoportkör, 2. forduló, F csoport:

Fiorentina (olasz)-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)

Firenze, Artemio Franchi Stadion, 20 367 néző, v.: Daniel Schlager
gólszerzők: Barak (67.), Ikone (93.), illetve Varga B. (25.), Cissé (51.)
sárga lap: González (87.), illetve Sigér (23.), S. Mmaee (55.), Varga B. (57.), Ben Romdhane (66.), Dibusz (73.)

Fiorentina:

Terraciano – Kayode, Martínez Quarta, Ranieri, Biraghi (Parisi, a szünetben) – Bonaventura (Ikone, 79.), López (Arthur Melo, 60.), Mandragora (Barak, 60.) – González, Beltrán, Sottil (Kouame, 60.)

Ferencvárosi TC:

Dibusz – Makreckis, S. Mmaee, Cissé, Ramírez – Ben Romdhane (Owusu, 67.), Sigér – Marquinhos (Civic, 82.), Abu Fani (Besic, 67.), Zachariassen (Abena, 88.) – Varga B. (Pesic, 82.)

I. félidő:

25. perc: Zachariassen passzából Ben Romdhane futott el a jobb szélen, tökéletes centerezése után Varga 10 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1).

II. félidő:

51. perc: Abu Fani bal oldali szögletéből Cissé 5 méterről a keresztléc segítségével fejelt a kapuba (0-2).
67. perc: Parisi bal oldali szabadrúgása után Barak 9 méterről csúsztatott a bal alsó sarokba (1-2).
94. perc: Parisi bal oldali beadása után Martínez fejelte le a labdát Ikonének, aki közelről a kapu közepébe lőtt (2-2).

(Kiemelt képünkön A ferencvárosi Aleksandar Pesic (b) és Luca Ranieri, az olasz csapat játékosa a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában játszott Fiorentina – Ferencvárosi TC mérkőzésen a firenzei Artemio Franchi Stadionban 2023. október 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd)