Diadalmaskodtak sportolóink az úszó világkupán

Kapás Boglárka és Betlehem Dávid révén megszületettek az első magyar győzelmek a World Aquatics úszó világkupa idei sorozatában Budapesten.

 

2023. október 21., 20:14

Szerző:

A Duna Arénában zajló harmadik, egyben záróállomás szombati programjának első döntőjében a 30 éves Kapás Boglárka 400 méter vegyesen diadalmaskodott. „Egy kicsit jobb időt szerettem volna ebből kihozni, de egy ilyen közönség előtt ez egy remek verseny volt, amely némi túlzással egy országos bajnoki döntőnek felelt meg” – nyilatkozta Kapás, aki pénteken 200 méter pillangón volt harmadik.

Nem kellett sokat várni az újabb magyar sikerre, igaz, ez gyakorlatilag borítékolható volt, ugyanis férfi 1500 méter gyorson a legjobb hazai versenyzők ugrottak medencébe. A győztes Betlehem Dávid és a második helyen célba csapó Sárkány Zalán is egyéni csúcsot úszott.

„A nyári vb-n ezzel döntős lettem volna, nagyon köszönöm a családomnak és a barátaimnak, akik ma itt voltak és szurkoltak nekem. És persze a csapattársaimnak, akikkel napi szinten hatszor ennyit úszunk körülbelül” – fogalmazott Betlehem.

Ezt követően Németh Nándor ugrott medencébe 50 méter háton és a hetedik helyen zárt, majd jött a 200 méter gyors döntője, két magyarral, Pádár Nikolett-tel és Ugrai Pannával. Előbbi végül kilenc századdal lemaradva a dobogós helyezéstől, a fukokai világbajnokságon olimpiai szintet érő egyéni csúcsát (1:56.55) jócskán megjavítva 1:56.17-tel a negyedik, utóbbi pedig a nyolcadik lett. A 17 esztendős Pádár ezzel egyben megjavította saját korosztályos Európa-csúcsát is.

Férfi 200 méter vegyesen Holló Balázs hatodikként csapott célba, majd Németh Nándor 100 méter gyorson kilenc századdal lemaradva a dobogóról ötödik lett.

A nap utolsó egyéni fináléjában Márton Richárd és Balogh Levente volt érdekelt 200 méter pillangón, előbbi akárcsak az előző állomáson, Athéban, ezúttal is második lett, utóbbi pedig a nyolcadik helyen zárt.

A zárószámban, a férfi 4x200 méter gyorsváltóban az ausztrálok győztek, a Holló Balázs, Rasovszky Kristóf, Németh Nándor, Márton Richárd összeállítású staféta a második helyen végzett.

(Kiemelt kép: Kapás Boglárka a fukuokai világbajnokságon 2023. július 27-én. Forrás: Kapás Boglárka FB-oldal)

 

 

 

 

A német és a skót sajtó többnyire a két ország labdarúgó-válogatottjának Európa-bajnoki nyitómérkőzését emelte ki a jövő nyári németországi kontinenstorna Hamburgban rendezett csoportsorsolásának másnapján. A magyar válogatott az A csoportba, a házigazda németek, a skótok, valamint Svájc mellé került.