Jövőre több pénzt költhetnek működésre a látvány-csapatsportok

Varga Mihály benyújtott javaslata szerint jövőre kevesebb jut fejlesztésekre, de a működésre szánt keret nagyobb lesz a sportos taopénzekből. A látvány-csapatsportokra, tehát a kosárlabdára, a labdarúgásra, a kézilabdára, a vízilabdára és a jégkorongra összességében ugyanannyi pénz jut, mint a tervek szerint, mint idén. 

2023. december 11., 09:41

Szerző:

Varga Mihály közzétette a látvány-csapatsportokra lehívható támogatási keretösszegről szóló rendelet tervezetét. A javaslata jövőre is 125,2 milliárd forinttal számol, így 2024-ben ugyanannyi pénzt lehetne lehívni a társasági adóból a látvány-csapatsportok támogatására, mint idén.  A Varga Mihály vezette tárca által kidolgozott módosítás lényege szerint jövőre ez annyiban változik, hogy kevesebb (31,1 milliárd) jut fejlesztésekre, de 93,8 millárd forintra nő a működésre szánt keret, valamint 300 millió forintot kaphat a Magyar Olimpiai Bizottság sportágfejlesztési programja – írja a 24.hu.

A kormány korábban az országos szakszövetségek kérésére a fejlesztésre fordítható támogatások legmagasabb összegét és a működésre fordítható keretet is külön meghatározta. Idén a 125,2 milliárd forintos tao-keretből beruházásokra 35,3 milliárd forintot, működésre 89,9 milliárd forintot lehetett lehívni. 

A hatásvizsgálati lap 10 ezer főben határozza meg az érintettek számát és 122 318 840 580 forintban az intézkedés költségvetési egyenlegrontó hatását. A rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi majd, 2024. január 1-jén lép hatályba.

(Kiemelt kép: 3-0-ra verte a Kecskeméti TE a felcsúti Puskás Akadémia csapatát 2023. április 8-án. Fotó: Kecskeméti TE, Facebook)