Hatalmas fölénnyel győzött a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott szerdán a várakozásoknak megfelelően nagy fölénnyel, 19-9-re múlta felül a francia csapatot a Splitben zajló vízilabda Európa-bajnokságon, így pénteken az ötödik helyért szállhat harcba.

2022. szeptember 7., 17:31

Szerző:

Bíró Attila szövetségi kapitány olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes együttese kétséget sem hagyott afelől, hogy más színvonalat képvisel riválisánál, így végig vezetve, előnyét folyamatosan növelve diadalmaskodott. A magyar női vízilabda-válogatott pénteken az izraeli-horvát párharc győztesével csapnak össze az ötödik helyért.

Bíró Attila szövetségi kapitány a helyosztó találkozóra két fiatal játékosát, Faragó Kamillát és Peresztegi-Nagy Kingát hagyta ki a 13 fős meccskeretből. Az első két-két támadásból még nem esett gól, aztán a center Parkes bevette a francia kaput, innentől viszont nem volt megállás, a következő három magyar akció is eredményesen zárult. A rivális 4-0-nál szépített büntetőből, amire a magyarok az első emberelőnyük kihasználásával válaszoltak egy szépen végigjátszott figura végén. Bár a negyed hajrájában a franciák is betaláltak akcióból, de Garda értékesített büntetőjével már nyolc perc után néggyel vezetett a magyar csapat.

A második felvonásban ugyanúgy Parkes nyitotta a magyar gólok sorát, mint az elsőben, de erre nem kellett két percet várni, mert rögtön betalált egy jó bejátszást követően. A magyarok a második fórjukat is gólra váltották, a harmadikat - bár azt is ziccerig játszották - viszont már nem, mert Szilágyi a kapufát találta el. Igaz, rögtön utána a következő létszámfölényes szituációban javított. Az előny az újabb találatok ellenére nem hízott tovább, mert a védekezésre nem figyelt eléggé a magyar csapat, így a franciák is sorra lőtték a gólokat, sőt, Magyari két védése is kellett ahhoz, hogy ne zárkózzanak fel 9-7-re. A negyedet az immár triplázó csapatkapitány, Garda gólja zárta, amivel visszaállt a négygólos különbség.

A fordulást követően a rossz védekezés egyre inkább a támadásokra is rányomta a bélyegét, sorra maradtak ki az emberelőnyök is, így eleinte továbbra sem sikerült négy gólnál jobban elhúzni. A meccs legszebb találatát viszont ekkor szerezte centerpozícióból Farkas, aki háttal a kapunak húzta a francia kapuba a labdát. Ekkor már érezhető volt, hogy az ellenfél kezd fáradni, ezt kihasználva pedig ismét hatékonnyá váltak a magyar támadások, így sorozatban négy gólt dobva végérvényesen eldöntötték a találkozót Bíró Attila tanítványai, különösen Garda volt elemében.

Az utolsó nyolc percben csak az volt a kérdés, hogy a magyarok elérik-e a húsz szerzett gólt és a tíztalálatnyi különbséget. Utóbbit Garda hatodik találatával sikerült, előbbit viszont nem.

Vízilabda Európa-bajnokság, nők, 5-8. helyért:
Magyarország-Franciaország 19-9 (6-2, 4-4, 6-2, 3-1)
magyar gólszerzők: Garda 6, Parkes, Szilágyi, Gurisatti, Farkas, Máté, Leimeter 2-2, Dömsödi 1

Később:

Izrael-Horvátország 17.30

(Kiemelt kép: A francia Camelia Bouloukbachi (b) és Parkes Rebecca Grace, a magyar válogatott játékosa a vízilabda Európa-bajnokság női tornájának 5-8. helyéért rendezett Franciaország - Magyarország mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 7-én. fotó: MTI/Illyés Tibor)