Forma-1-es sorozat indul női tehetségeknek

Új versenysorozattal támogatják a női pilóták fejlődését a Formula-1 irányítói.

2023. április 27., 15:18

Szerző:

Az F1 Academy elnevezésű széria pénteken rajtol az ausztriai Spielbergben három futammal, és az év során további hat helyszínen kerül sor 3-3 versenyre. A szezonzárót októberben, az Egyesült Államok Nagydíjával párhuzamosan rendezik meg a texasi Austinban. A női sorozatban öt csapat vesz részt 3-3 pilótával, az Formula-1 autónként 150 ezer eurót biztosít a költségekre.

„Ez a kezdeményezés lehetőséget kínál arra, hogy a női tehetségek eljussanak az autósport elitkategóriájába” – jelentette ki a sorozat igazgatója, Susie Wolff, korábbi F1-es tesztpilóta, a Mercedes-csapatfőnök Toto Wolff felesége.

Stefano Domenicali, a Formula-1 ügyvezetője is bízik benne, hogy az F1 Academy révén hamarosan női pilóta kerülhet a száguldó cirkuszba.

„Ez a projekt azért jött létre, mert hiszünk abban, hogy egy napon koedukált lesz az F1” – mondta az olasz sportvezető.

A Formula-1-ben eddig két nő szerepelt versenykörülmények között 1950 óta: az olasz Maria Teresa de Filippis az 50-es években három nagydíjon indult, honfitársa, Lella Lombardi pedig 12 futamon vett részt, és 1975-ben hatodik lett egy félbeszakított spanyolországi futamon, a mai napig ez az egyetlen nő által elért pontszerző hely az F1-ben. Rajtuk kívül még három nő próbálkozott, a brit Divina Galicának, a dél-afrikai Desiré Wilsonnak és az olasz Giovanna Amatinak azonban nem sikerült kvalifikálnia magát egyetlen nagydíjra sem.

(Képünkön az utolsó női F1-es pilóta, Giovanna Amati 1992. február 27-én Kyalamiban, a Dél-Afrikai Nagydíj edzése előtt. Fotó: Trevor SAMSON / AFP)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.