Csütörtöktől csaknem hetven fogat versenyez a Lipicai Lovasközpontban

Csaknem hetven fogat versenyez a Lipicai Lovasközpontban a csütörtöktől vasárnapig tartó nemzetközi fogathajó viadalon, amely a Szilvásvárad Masters versenysorozat része.

2023. július 13., 07:48

Szerző:

A szervezők szerint mintegy kétszáz ló érkezett hazai, cseh, osztrák, román, szlovén, szerb és német istállókból, valamint az Egyesült Államokból. Négy kategóriában - fiatal lovak, egyes-, kettes- és négyesfogat - rendezik meg a versenyt. Csütörtökön és pénteken a díjhajtásra, szombaton a maratonhajtásra, vasárnap pedig az akadályhajtásra kerül sor, a program minden nap 9 órakor kezdődik. A sorozatban hatszoros világbajnok ausztrál Boyd Exell a hétvégi viadalon indul először Szilvásváradon, akárcsak a csapatban világbajnok, egyéniben négyszeres ezüstérmes amerikai Chester Weber.

A két évvel ezelőtt megálmodott Szilvásvárad Masters három lovassport szakágat fog össze, a fogathajtáson kívül a díjlovaglást és a díjugratást. A következő jelentős esemény augusztus 3-6-án egy nemzetközi díjugrató verseny – egyben világkupa forduló és olimpiai minősítő – lesz, amelyre a szervezők közel háromszáz lovat és húsz nemzet lovasát várják, de a nevezések folyamatosan érkeznek.
Szeptember végén a 16. Nemzeti Vágta döntőjét is Szilvásváradon rendezik meg.

(Kiemelt képünkön egy fogathajtó. Fotó: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad Facebook oldala)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.