Afrika szerint indulhatnak az oroszok az olimpián

Az Afrikai Olimpiai Bizottságok Szövetsége támogatja, hogy Oroszország is el tudjon indulni a 2024-es párizsi olimpián.

2023. március 4., 17:53

Szerző:

Az afrikai országok nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet (ANOCA) a támogatásáról biztosította az oroszok és fehéroroszok indulását a 2024-es párizsi olimpián.

A mauritániai fővárosban tartott végrehajtó bizottsági ülésen „a tagok egyhangúlag megszavazták a két ország sportolóinak részvételét minden nemzetközi versenyen” - áll az AFP által idézett ANOCA-jelentésben. A dokumentum szerint az orosz és fehérorosz sportolók „teljes semlegesség mellett, bármiféle azonosító jel nélkül vehetnének részt a 2024-es párizsi olimpián”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2022. február 28-án - négy nappal az ukrajnai orosz invázió kezdete után - azt javasolta, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és a fehérorosz sportolókat. Idén január 25-én az általános tilalom helyett új, megengedőbb ajánlást adott ki a NOB, már azt indítványozva, hogy a két ország azon sportolói, akik nem vesznek részt aktívan a háború támogatásában, bizonyos feltételek mellett, semleges státuszban, nemzeti szimbólumaik használata nélkül rajthoz állhassanak nemzetközi versenyeken. A javaslat ugyanakkor konkrétan nem szólt a párizsi olimpián való részvételük engedélyezéséről.

(Kiemelt kép: A 2021-ben megrendezett 2020-as tokiói olimpia zászlója Kasumigaseki Country Clubban. Fotó: Kazuhiro Nogi / AFP)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.