Két hét után sikerült eldönteni és közölni a NAV-nak, hogy nem nyomoznak a zuglói fideszes jelölt után

2018. március 20., 10:29

Szerző:

Nem nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Jelen Tamás Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelölttel szemben. Az NAV az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Jelen Tamás ellen üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetetett költségvetési csalás vagy más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt a NAV illetékes bűnügyi igazgatósága nem folytat büntetőeljárást. Erről az adóhivatal tájékoztatta a Nemzeti Választási Bizottságot is.

Éppen hétfőn írtuk meg a 24.hu-ra hivatkozva, hogy hiába kért információkat az adóhatóságtól a Nemzeti Választási Bizottság arról, hogy Jelen Tamás, a Fidesz zuglói képviselőjelöltje gyanúsítottja-e egy súlyos gazdasági bűncselekmény ügyében indult nyomozásnak, a NAV igazgatóhelyettese nem ad hivatalos választ a kérdésekre.

Jelen Tamás
Fotó: Facebook/Jelen Tamás

A portál felidézte: a Jelen Tamásra vonatkozó adatokat először a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-Párbeszédes delegáltja, Litresits András kérte Benkő Tibortól, a NAV igazgatóhelyettesétől. Litresits március 5-én telefonon, majd levélben is megkereste az adóhatóság vezetőjét, s azt írta neki: „Mai mobiltelefonos egyeztetésünk alapján kérem szíves írásbeli megerősítését, hogy 60300-648/2017. bü. (vagy esetlegesen más) ügyszám alatt dr. Jelen Tamás gyanúsított ellen üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt a NAV (Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya) előtt büntetőeljárás van-e folyamatban.”

Litresits többször is próbálkozott, ám válasz helyett a NAV a választási bizottság elnökéhez fordult azt firtatva, hogy a testület ellenzéki tagjának van-e egyáltalán jogosultsága ilyen típusú információkat kikérni.

Az történet azzal kezdődött, hogy szintén a 24.hu birtokába került egy dokumentum, a rajta szereplő információk alapján egy gyanúsítotti kihallgatásra szóló idézés másolata, amelyet – ha a papír hiteles – a NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya küldött Jelen Tamásnak. Az idézés miatt első körben az adóhatóságot keresték meg, ahonnan az idézésen szereplő ügyszám alapján azt alábbi választ kapták: „Folyamatban lévő ügyről – a nyomozás érdekeire figyelemmel – nem áll módunkban tájékoztatást adni.”