Varga Mihály elmondta, kell-e megint tömeges leállásokra számítani

Állítása szerint vannak olyan területek Magyarországon, amik már a vírus előtti kibocsátási szintet is lehagyták.

2021. szeptember 24., 12:24

Szerző:

„Az idei GDP-növekedés 7-7,5 százalékos lehet, a digitalizációt pedig a kormányzati politika fő prioritásai közé kell emelni” – közölte Varga Mihály a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 59. Közgazdász Vándorgyűlésen a Világgazdaság tudósítása szerint. A pénzügyminiszter szerint 2021 már „a növekedés jegyében telik” és van rá esély, hogy 2022-ben is folytatódjon a növekedés, amennyiben nem lép közbe valamilyen előre nem látható baj.

Ilyen lehet az infláció tartóssága, amiről Varga állítása szerint komoly szakmai vita folyik. Másik tényezőként pedig a vírust említette, de a miniszter megnyugtatta az újabb leállásoktól tartókat, szerinte az átoltottság már olyan mértéket ért el a világban, hogy nem kell megint tömeges leállásokra számítani.

„Vannak megbetegedések továbbra is, de a súlyos esetek száma szerencsére radikálisan csökken. Ez így van Magyarországon is” – jelentette ki a pénzügyminiszter. Arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság olyannyira újraindult, hogy a válság előtti kibocsátási szintet is el tudta érni. Magyarországon kívül még nyolc olyan európai ország van, ahol ezt el tudták érni – tette hozzá a miniszter.

„Máshogy jöttünk ki a válságból, mint ahogy belementünk. Négy fontos terület van, ahol a kibocsátási szint már a vírus előtti időszak felett van. Ilyen az infokommunikáció, az ipar, az építőipar és a pénzügyi, biztosítási tevékenység” – közölte Varga Mihály.

(Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató szerződéseinek aláírása előtt a Pénzügyminisztériumban 2021. május 11-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)