06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

80 milliós büntetést kell fizetnie a SPAR Magyarországnak

2021. január 12., 12:28

Szerző:

A jogsértő forgalmazói magatartás miatt megbüntetett kft. mintegy 75 millió forinttal károsította meg a kereskedelmi partnereit.

Jogerősen 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a SPAR Magyarország Kft.-vel szemben. A cég több élelmiszeripari beszállítót mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül úgynevezett fix bónusz megfizetésére kötelezett.

A Nébih az élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott szerződéses feltételek teljesülését vizsgálta a SPAR Magyarország Kft.-nél. Az ellenőrzés során megállapították: a vizsgált tíz beszállító közül öttel szemben forgalmi cél kikötése nélkül terhelt ki úgynevezett utólag fizetendő engedményt (bónuszt) az áruházlánc, mintegy 75 millió forint értékben.

Kiemelik: az utólag fizetendő bónusz csak akkor felel meg a törvényi előírásoknak, ha azt tényleges forgalomnövekedésben megnyilvánuló többletteljesítmény alapján számolják el. Az ügyben a hatósági eljárás lezárult, a SPAR em nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, így a döntés jogerős.

 

 

Sok vagy kevés a 200 ezer forint minimálbér? Ha kapjuk, nem, főleg ha összevetjük az uniós államok adataival. Az unióban a bolgár minimálbér a legalacsonyabb, ezt követi a magyar, majd a román, lett, horvát és a cseh. Vagyis, hajrá, érjük utol Németországot, de legalább Romániát.