Nincs megállás, megint emelkedik a benzin ára

A múlt héten két etapban is emelkedett a benzin ára, most újabb drágulás várható. 

2024. szeptember 23., 12:32

Szerző:

A holtankoljak.hu információi szerint a héten kedden tovább emelkedik a benzin ára.  A nagykereskedelmi ár tekintetében bruttó 2 forintos emelést jelentettek szeptember 23-án, hétfőn. A portál szerint a gázolaj beszerzési ára ezúttal sem változik. 

Ennyi most egy liter benzin 

Az emelkedés persze nagy eséllyel a kutak áraiban is látszani fog majd. A jelenleg aktuális áltagárak így alakulnak 2024. szeptember 23-án: 

  • 95-ös benzin: 587 Ft/liter 
  • Gázolaj: 589 Ft/liter

Egyik drágulás a másik után

Amint arról lapunk is beszámolt a benzin ára szombaton is emelkedett, a nagykereskedelmi árak akkor bruttó 4 forinttal drágultak. Nem ez volt azonban az első emelkedés, előtte ugyanis szeptember 17-én is – több hét után – újra ugrottak az árak. Mindez azt jelenti, hogy kevesebb mint egy hét leforgása alatt háromszor is emelték a benzin árát, ezt megelőzően komolyabb drágulás júliusban volt, azóta viszont csökkenő tendencia mutatkozott. Ha ez így folytatódik, akkor hamarosan ismét átlépjük a 600 forintos lélektani határt. 

Az üzemanyagok ára

Mint arról korábban Holoda Attila is beszámolt egy bejegyzésben, az üzemanyagok ára nem csupán a nyersanyagból, a jövedéki adóból és az áfából áll össze. Bár többnyire ezzel számolnak, ha a hivatalos adatok közléséről van szó, ám a benzin árát más tételek is növelik. Ezek között szerepel például a készletezési díj, az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás és a kiskereskedelmi különadó is, amelyek együttesen 4 százalékkal emelik az üzemanyag árát, amelynek így 50,45 százalékra emelkedik az adótartalma. Még ezen felül is számos egyéb díj terheli az üzemanyagokat, így a szakértő szerint

ha véletlenül úgy alakulna, hogy 0 forintért tudnánk beszerezni, ideszállítani és finomítani az olajat, akkor is ki kellene fizetni literenként 351 forintot az adók, a különadók és az árrések miatt. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)