06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Tavaly novemberben még növekedett is a foglalkoztatottság

2021. január 5., 11:22

Szerző:

Úgy látszik, a járvány második hulláma egyelőre kevésbé rázta meg a munkaerőpiacot.

Tavaly novemberben nőtt a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest, ami azt jelzi, hogy a koronavírus-járvány második hulláma az ősz végén még nem gyakorolt érdemi hatást a munkaerőpiacra – írja a Portfolio.hu a KSH által közzétett friss foglalkoztatottsági statisztikákra hivatkozva.

Novemberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 496 ezer fő volt, 45 ezerrel több, mint az előző hónapban és 26 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A szeptember–novemberi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 476 ezer fő volt, 41 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakinál, derült ki a KSH adataiból. Szeptember és november között összességében stabilitás jellemezte a hazai munkaerőpiacot.

Az áprilisi mélypont óta közel 130 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma – írja a lap.

Az elsődleges munkaerőpiacra stabilitás jellemző. A közfoglalkoztatottak száma 20 ezerrel marad el jelenleg az egy évvel korábbitól, a külföldön dolgozók száma pedig közel 30 ezer fővel csökkent egy év alatt, az elmúlt hónapokban pedig érdemben nem változott a számuk. A külföldön dolgozók számának éves alapú visszaesése a határkorlátozásokkal, határzárakkal, valamint a környező országok turizmusának összeomlása miatt alakult így.

Az összes foglalkoztatott száma még elmarad a válság előtti szinttől, azonban a közmunkásoktól és külföldön dolgozóktól megtisztított adat (hazai elsődleges munkaerőpiac) egyre stabilabban a járvány előtti szinten van.

A járvány második hullámának következtében a gazdaság újabb visszaesésével ugyanakkor a foglalkoztatás is gyengébben alakulhat az idei év elején. 

 

2021. június 11., 17:01

Sok vagy kevés a 200 ezer forint minimálbér? Ha kapjuk, nem, főleg ha összevetjük az uniós államok adataival. Az unióban a bolgár minimálbér a legalacsonyabb, ezt követi a magyar, majd a román, lett, horvát és a cseh. Vagyis, hajrá, érjük utol Németországot, de legalább Romániát.