Jelentősen nőttek az élelmiszerárak augusztusban, nézze meg a címkéket alaposan
A cukor, a búza és növényi olajok ára ment fel elsősorban.
Jelentősen megnőttek az élelmiszerárak a nyár véghajrájában. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításaiból kiderült, elsősorban a cukor, a búza és a növényi olajok drágulása miatt, két hónap csökkenés után augusztusban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest – írta az MTI.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint az augusztusi árindex 127,4 pont lett, 3,1 százalékkal magasabb a júliusinál és 32,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Augusztusban a cukor árindexe 9,6 százalékkal emelkedett júliussal összevetve azon aggályok miatt, hogy Brazíliában, amely a világ vezető cukorexportőre, komoly károkat okozott a fagy. A FAO növényi olaj árindexe 6,7 százalékkal nőtt, részben annak a hatására, hogy történelmi csúcsra ugrott a pálmaolaj ára, de emelkedett a repce- és a napraforgóolaj ára is.
A szemestermények árindexe átlagosan 3,4 százalékkal haladta meg a júliusi szintet, amiben szerepet játszott, hogy 8,8 százalékkal nőtt a búza ára, mert a korábban vártnál kisebb lesz a termés több vezető exportáló országban. A hústermékek árindexe minimálisan nőtt, a tejtermékeké viszont szemernyit csökkent augusztusban júliushoz mérten. Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011-es történelmi csúcsnál.
(Kiemelt kép: Vásárló a Fény utcai piacon, 2020. július 14-én. Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu)