Mindenki panaszkodik a Balatonon: a vevőnek megfizethetetlen, a vendéglátósnak túl olcsó
A vendéglátóipar szereplői erős szezont várnak a nyárra a fővárosban és a Balatonnál is. Ugyanakkor több ezer ember hiányzik vendéglátásból. Akik maradtak, azoknak a bérigényei igen megnőttek.
Jókúti András gasztroblogger szerint jelenleg több éves lemaradásban van a vendéglátóipar, amit igyekeznek behozni, de nincsenek egyszerű helyzetben, mert a bérigények növekedése mellett az energia- és az alapanyagárak is kilőttek. A helyzetet tovább nehezíti a munkaerőhiány. Az RTL-en azt mondta, hogy ha egy alkalmazott már harmadik napja 16 órában dolgozik, nem várható el olyan szolgáltatás, mint a múltban.
„Most az a korszak van, amikor igyekezzünk türelmesek lenni az éttermekkel."
Ez azért fontos, mert ha ebben a szorult helyzetben nem támogatjuk a vendéglátókat, és nem vagyunk hajlandóak alább adni az igényeinkből, szerinte hamarosan a nagy amerikai láncokon kívül nem nagyon tudunk majd máshol enni és inni.
Jókúti Andrásnak az 1200-1400 forintos lángosról is megvan a véleménye. Szerinte ez az ár egyáltalán nem elrugaszkodott, hiszen egy lángossal sincs kevesebb munka, mint egy nápolyi pizzával. Nem beszélve arról, hogy a lángosokat sütő vendéglátósok 70-80 fokos konyhában dolgoznak, amit meg kell fizetni. Emellett pedig számolni kell a fentebb említett árnövekedésekkel is.