Botrány: hamis a sajt

Az olasz mozzarella gyártók hírnevüket féltik, miután vizsgálat indult termékeik eredetiségével kapcsolatban – írta a VG Online.

2010. január 22., 07:46

A mozzarella Európai Uniós védelmet élvez, a sajtot Olaszország déli területein, kizárólag bivalytejből készítik. Illetve a jelek szerint mégsem, mivel a tesztek kimutatták, hogy a sajtok mintegy harmadánál tehéntejet használtak a termelők.

A 285 millió eurós piac bajba kerülhet, miután a hamisítást egy jelentős olasz sajtkonzorciumnál fedezték fel. A campaniai gyár ugyanakkor azt állítja, hogy az akcióval a vetélytársak próbálják ellehetetleníteni. A BBC információi szerint az eredmények nyomán egy független csoport a következő három hónapban felügyelet alatt tartja a sajttermelést az érintett cégnél.

A mozzarella kapcsán már korábban is érzékeny veszteségeket szenvedett el az olasz élelmiszeripar. Két évvel ezelőtt kiderült, hogy egyes termékek dioxinnal fertőzöttek. A mérgező anyag miatt kialakuló pánik miatt 40 millió eurónyi megrendelést mondtak vissza a kereskedelmi partnerek.

Az elmúlt hónapokban a forint erősödött mind a dollárral, mind az euróval szemben, és ez közvetlenül csökkentette az üzemanyag-import költségeit. Emellet a brent olaj világpiaci ára is csökkent, s e két hatás eredményeképpen a benzin literenkénti ára átlagosan 7 forinttal csökkent, így tartósan 590 forint alá került, míg a dízel ára is egyre inkább megközelíti ezt a szintet.