A benzinárstop meghosszabbítása rátett egy lapáttal a kis benzinkutak gondjaira

A támogatás amit kaphatnak nem elég, egyre több benzinkút zárhat be.

2022. április 27., 18:05

Szerző:

Ha nem kapnak támogatást a kis benzinkutatok, akkor július 1-től abe fognak zárni, mert már most is padlón és csődközeli helyzetben vannak – közölte a Független Benzinkutasok Szövetségének (FBSZ) elnöke az Indexszel.

Egri Gábor hozzátette, hogy a Mol mindeközben történelmi csúcson van a profitját tekintve. A benzinárstop meghosszabbításával kapcsolatban csak azután tesznek konkrét lépéseket, miután a hosszabbítás pontos szabályozása megjelenik a Magyar Közlönyben, amely várhatóan szerda este történik. Egri hangsúlyozta, hogy fenntarthatatlan az az állapot, hogy több mint három millió autósnak kell olcsó benzint biztosítania családos vállalkozásoknak. Szerinte legalább 40 forint/liter támogatásra lenne szüksége a kis benzinkutatknak, hogy normalizálódjon a helyzetük.

„Jelenleg ötszáz cég adta be az Innovációs és Technológiai Minisztériumba (ITM) a támogatási kérelmet az információnk szerint. Ezek azok a vállalkozások, amelyek igényelték a kormány által eddig meghirdetett 20 forintos támogatást” – közölte az FBSZ elnöke. Megjegyzte, hogy amíg az árstabilizációt elfogadható és szükséges intézkedésnek tartják, addig ez etikátlan és társadalompolitikailag nem elfogadható.

Orbán Viktor szerda délután jelentette be, hogy július elsejéig marad a benzinárstop és az élelmiszerárstop. A miniszterelnök elmondta, hogy egész Európában drágulás van, aminek elsősorban a háború az oka. Közölte, hogy a magyar kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy megvédje a családokat az áremelkedések következményeitől, ezért van szükség az árstopra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy dolgozó megtankol egy autót egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

2024. április 26., 10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.