A magyar elég találékony

Szakértők szerint a vártnál is liberálisabb lett a pálinkatörvény, amely azonban nem tetszik a profi pálinkakészítőknek. A Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere szerint „ezzel sikerült legalizálni az olajszőkítőket.” Amit megenged a törvény előállítani, az ugyanis nem pálinka – hangsúlyozta a Piros László a .

2010. július 26., 11:28

Piros László szerint az új kormány semmit nem vett figyelembe javaslataikból, köztük azt sem: hogy ellenőrzés nélkül, ne lehessen előállítani se saját, se közfogyasztásra párlatot.

A Pálinka Lovagrend nagymestere elmondta, pálinkát csak Magyarországon termesztett gyümölcsből: szőlőből, törkölyből lehet előállítani, az új törvény azonban lehetővé teszi, hogy borseprűből, borból, sörből és gabonából is lehet otthon párlatot előállítani.

Bár a törvény előírja, hogy párlatzárjegyet kell használni, ami legalább nem veszélyeztetni a termék „imidzsét”, a piacot azonban igen. Ha az előállítást nem szakszerűen végzik, akkor az így készült párlat mérgező, rákkeltő anyagokat tartalmaz – figyelmeztet a várható veszélyekre Piros László.

Hiába nem lehet pálinkának hívni, csak párlatnak az otthon készült "pálinkát", a magyar elég találékony, így tele lesz hamisítványokkal a piac – véli a Pálinka Lovagrend nagymestere.

Az új pálinkatörvény ráadásul nem felel meg a szeszesitalok uniós szabályainak, és a minőség-ellenőrzés is hiányzik a szabályozásból, ezért Piros László abban bízik, hogy az Európai Unió hatályon kívül helyezteti az új jogszabályt.