Zsidó Kulturális Fesztivál

Zsidó Kulturális Fesztivál lesz az idén – a Mazsihisz szervezésében – a Zsidó Nyári Fesztivál helyett. Böjte József, az új rendezvény művészeti igazgatója a 168 Órának elmondta: reméli, ezzel egy új művészeti, kulturális hagyományt is elindít.

2015. július 30., 08:46

– Az eseménysorozatot, amely augusztus 30-tól szeptember 6-ig tart, eredetileg a Dohány és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába, illetve a Goldmark Terembe terveztük. Aztán újabb tereket is bevontunk. Például: Mandur Lászlónak a Hunyadi téri zsinagógában nyílik fotókiállítása. A Kazinczy utcai Tesla – a Magyar Elektrotechnikai Múzeum mellett – a zsidó hagyományőrző programok helyszíne lesz, Csákányi Eszter pedig a pécsi zsinagógában is fellép – ajánl néhány műsort Böjte József.

Hozzáteszi: független társulatok a zsidósággal kapcsolatos előadásai is láthatók a fesztiválon. Például az egyébként is zsidó templomban játszódó Caligula helytartóját – a darabot Székely János írta, Szikszai Rémusz rendezte – a Rumbach utcai zsinagógában mutatják be.

A fesztivál egyik díszvendége Fassang László lesz, aki 2014 őszétől a Notre-Dame orgonistája.

Ő szeptember 3-án hangversenyezik a Dohány utcai zsinagógában. A Zsidó Kulturális Fesztivál nyitókoncertjét ugyanitt augusztus 30-án a Budapest Klezmer Band adja, amely idén jubilál: huszonöt esztendős.

Jegyek – július végéig kedvezménnyel – már kaphatók az előadásokra.