Vidnyánszky Attila szerint az ellene tiltakozó diákok csak politikai csatározások eszközei

Először szólalt meg az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökévé kinevezett direktor.

2020. augusztus 13., 22:30

Szerző:

„Szakmainak nevezett érvekkel manipulálják őket” – ezt üzente Vidnyánszky Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjainak az Origónak adott interjújában. Az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökévé kinevezett direktornak ez az első megszólalása a kinevezése óta. Azt mondta, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy akarja-e hagyni azt, hogy a politikai csatározásban eszközként használják fel.

Vidnyánszky az őt ért támadásokat hangsúlyozva arról beszélt, hogy az „össztűz” terén van tapasztalata, és már harmadjára éli ezt meg, és szerinte „nem felsőoktatási kérdésekről van szó, hanem politikai és ideológia háborúskodásról”.

Ugyanakkor – és ez már az első kérdésre adott válaszából kiderül – a támadásokért

egy „háttérerő” felel.

A kérdező Gyurcsány Ferencet idézte, aki szerint Vidnyánszky és társai „minden értelemben földönfutók lesznek". Erre pedig a rendező azt mondta, „az a háttérerő, ami a konfliktus mögött áll, elvárja az efféle megszólalásokat. Úgy működik ez, mint egy gépezet, amelynek hajtóereje az igazodási és megfelelési kényszer és a gyűlölet. Tudtam, hogy lesznek támadások, személyeskedések,

de hogy nyílt fenyegetés is elhangzik az ellenzék vezetőjétől, megriaszt, tovább megyek: félelmet kelt.”

Az interjúban rákérdeztek arra is, hogy mennyire összeegyeztethető, hogy a kaposvári egyetem művészeti rektorhelyettese lett a „konkurens" SZFE fenntartói alapítványának elnöke. Vidnyánszky szerint, mivel a kaposvári tisztsége megszűnt, már nem rektorhelyettes, igaz, arról nem szólt, hogy augusztus 1-én, az SZFE-s bejelentés utáni naptól a művészeti karért felelős rektori megbízott is lesz.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.