Vicces Az ember tragédiája a Kolibriben

Közel három óra hosszú előadást még a felnőttek többségének is nehezére esik végigülni.

2021. október 26., 07:30

Szerző:

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház társulata interaktív produkciót készített Madách Imre klasszikusából, Az ember tragédiájából. Novák János rendező vitte színre ezt a „nehéz” darabot. Az Index megnézte az előadást, azt írják: minden jelenetnek egyforma súlya van, kihagyni belőle bármit is hiba, sőt, bűn, hiszen akkor értelmét veszti az egész történet. Maronics Annamária írta a Petőfilive-on, hogy valójában nem pátoszos, és nem vontatott.

Az alkotók a szöveg hiteles tolmácsolása mellett arra törekszenek, hogy az újszerű színpadi megoldások, a digitális látványvilág és az interaktivitás révén minden korosztály maradandó élménnyel gazdagodjon, megtalálja a mű számára legfontosabb üzenetét. Lesznek, akiket a mű filozófiai rétege indít elmélyült gondolkodásra, míg másokat az újszerű látványvilág, a zene használata, vagy a színészi játék ragad magával – írja weboldalán a Kolibri Színház.

"Lesz, aki az Évával, a színről színre egyre öregedő Ádámmal, vagy a Luciferrel átélt kalandokat, a megidézett történelmi korszakokat élvezi. Kihez az Úr, kihez az „ördög” érvei állnak majd közelebb. Lucifer is, az Úr is a teremtést és az embert szolgálja. Ha ezt elfogadjuk, megértjük, hogy a kétkedés a világ megismerésének éppen olyan fontos eszköze, mint a hit, a mese vagy a tudomány". 

Az interaktív történetmesélés és a digitalitás új lehetőségeit kutató PlayOn! nemzetközi együttműködés keretében létrejött előadásban szinte a teljes társulat részt vesz. Évát Nyirkó Krisztina alakítja, az Úr Szívós Károly, Lucifer szerepében a darabot dramaturgként is jegyző Horváth Péter látható, míg a színről színre idősödő Ádámot tizenegy színész játssza. Az előadás zenéjét Novák János szerezte, a díszlet- és jelmeztervező Orosz Klaudia, a digitális látványtervező Kovács Ivó. 

"Milyen, ha Éva és Ádám utazása a világtörténelmen át valóban gyors, pergő utazás-élményt ad? Ha a színészek egyszerre vannak jelen valóságosan és virtuálisan is egy színpadon? Ha a nézőnek is mennie kell az előadás alatt - nem csak ücsörögve nézi végig a színpadi történéseket? A Kolibri Színházban most bemutatott Ember tragédiája felülírja a Tragédia kapcsán elterjedt előítéleteket: nem pátoszos, nem lassú, nem vontatott és nem nehezen érthető...".

(Kiemelt kép: Madách Imre: Az ember tragédiája, Kolibri Színház, Fotó: Kolibri Színház)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.