Valaki egymillió forintot fizetett Ady Endre leveléért

2019. október 16., 15:28

Szerző:

Rosszabbodó vérbajáról ír, Lédával való romló kapcsolatára is utal Ady Endre abban a levélben, ami az antikvarium.hu legutóbbi aukcióján egymillió forintért talált gazdára – írta a Bors.

A költő 1910-ben Lajos öccsének írta panaszos sorait Párizsból, ahol már évek óta hármasban élt a szerelmével, Lédával és az ő férjével, Diósy Ödönnel. „Diósyéknál – mint írtam – nagy bajok vannak. Én is fenerosszul vagyok. Írj.” – kérte öccsét Ady.

Bár sokáig nyugodt volt a hármas közös élete – még a férj segített a köl­tőnek orvost találni szifilisze kezelésére –, ekkorra már teljesen elmérgesedett a viszonyuk. Minderről árulkodik ez a levél, ami azonban nem volt ismeretlen az Ady hagyatékát ismerők között: néhány éve felbukkant egy aukción, 400 ezer forintért próbálták eladni, de akkor még senkit nem érdekelt.

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.