Újra megnyitotta kapuit a New York-i Metropolitan Opera

Hétfőn ismét megnyitotta kapuit a New York-i Metropolitan Opera.

2021. szeptember 28., 11:15

Szerző:

A koronavírus-járvány miatti másfél éves lezárás után hétfőn ismét megnyitotta kapuit a New York-i Metropolitan Opera (Met). Az első előadás az intézmény történetében először egy afroamerikai zeneszerző műve volt: a közönség Terence Blanchard dzsessztrombitás Fire Shut Up in My Bones című művének premierjét láthatta Yannick Nézet-Séguin vezényletével.

A hatszoros Grammy-díjas Blanchard korábban többek között Spike Lee rendező számára is írt filmzenét. Operája Charles Blow azonos című önéletrajzán alapul, amely Louisiana államban töltött gyerek- és fiatalkorát mutatja be. „Ez fenomenális megtiszteltetés és lehengerlő élmény. Ugyanakkor az egyik szemem sír, a másik nevet” – mondta Blanchard a The New York Times című amerikai napilapnak. A neves operaház 138 éves történelmében korábban ugyanis még soha nem mutatták be afroamerikai zeneszerző operáját.
 

„A Black Lives Matter mozgalomnak kétségtelenül nagy hatása volt. Fontosnak tűnt, hogy a Met is válaszoljon rá” – mondta Peter Gelb, az operaház igazgatója.

 

(Kiemelt kép: New York, 2021. szeptember 28. A New York-i Metropolitan Operaház ‘Fire Shut Up In My Bones’ című előadását nézik emberek egy óriási kivetítőn a Times Square-en 2021. szeptember 27-én. Fotó: MTI/EPA/Peter Foley)