Tiltakozás az MMA ellen

Nyílt levélben tiltakozott 18 kulturális szervezet, mivel egy új törvénytervezettel az állam a Nemzeti Kulturális Alapban is növelné a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia (MMA) befolyását.

2015. december 2., 20:52

Az NKA-kuratóriumok tagjainak harmadát a miniszter jelölné, szintén harmadát az MMA, illetve a többi művészeti szervezet. Így a független szakmai szempontok nem érvényesülnének a grémiumokban.

A petícióhoz csatlakozott – többek között – a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága is. Utóbbi elnöke, Gács Anna a 168 Órának kifejtette:
– A kultúra ilyen agresszív központosítása világnézettől függetlenül már sokaknál kiveri a biztosítékot. Ráadásul az MMA avítt ízlést képvisel, ami a legtöbb embert nem érdekli. Kerényi Imre Nemzeti Könyvtár-sorozata senkinek sem kell, a Nemzeti Színház és az Újszínház üres. Ha a törvényt elfogadják, azzal a kulturális élet szereplőit súlyos morális döntések elé állítják.

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?