Teleki Blanka

2016. február 24., 14:21

Az emblematikussá vált Teleki Blanka gimnázium kollégiumának egykori diákjaként néhány szót szólnék a névadóról. Ki is volt ő? – kérdezték tőlem, ha szóba került, hogy ott érettségiztem.

Teleki Blanka alapította az első leánylíceumot (gimnáziumot) Budapesten, az 1848-as szabadságharc előtti években. Az intézetben magas színvonalú oktatás folyt. Például a történelmet Vasvári Pál tanította, aki nemcsak diplomás történelemtanár volt, hanem csinálta is a történelmet.

Az 1806-ban, arisztokrata családban született gróf széki Teleki Blanka festő- és szobrászművésznek készült, festőművészetet Münchenben és Párizsban tanult, szobrászatot Budapesten Ferenczy Istvánnál. Az 1848-as eseményekbe aktívan bekapcsolódott. A bukás után üldözött forradalmároknak nyújtott menedéket. Besúgás alapján elfogták, az osztrák haditörvényszék tízévi várfogságra ítélte. Négy év után amnesztiával szabadult a kufsteini börtönből 1857-ben. (Madarász Viktornak van egy tollrajza: Teleki Blanka a börtönben.)

Kufstein után Franciaországba ment, Párizsban lakott a Rue Vaugirard 37. szám alatt. Ha valaki arra járna, nézze meg márvány emléktábláját a ház falán. Nevét hazánkban tizenkét általános iskola, gimnázium, szakközépiskola és kollégium viseli. A többi között Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Tiszalökön, Füzesabonyban.

Láng Róbert, Budapest