Színészportrék

Stekovics Gáspár és Znamenák István közös fotókiállítása Színészportrék címmel július 2-án nyílik meg a Kőszegi Várszínházban. A két alkotó, noha barátok, s összeköti őket a színház és a fotózás szenvedélye is, még soha nem állított ki együtt.

2015. június 27., 20:43

Stekovics fotográfusként régóta készít művészportrékat. Znamenák színész, rendező, akinek fotóit eddig kevésbé ismerte a közönség. Pedig ez az eredeti szakmája. Később a színházi pályát választotta, de a fényképezés a hobbija maradt. Eddig csak Kaposvárott volt tárlata, 1998-ban.

– A mostani közös bemutatkozás a Kőszegi Várszínház ötlete. Stekovics Gáspár, Steko, a közeli Szombathelyen él, én pedig ötödik éve rendezek Kőszegen. Gyakran találkozunk itt. Most húsz-húsz színészportrét mutatunk be. Izgalmas, miként látja egy fotós kívülről, én pedig belülről ugyanazt a színházi világot – mondta Znamenák István a 168 Órának.

Mindig van nála fényképezőgép, kollégái már megszokták, hogy még próbákon is folyton fotózza őket.

– A portréban számomra az a fontos, hogy egy ember személyiségét, kisugárzását megmutassam – fűzi hozzá Znamenák.

A színész-rendező olyan művészeket is megörökített, akik azóta már nincsenek köztünk. Például Hollósi Frigyest.

– Utolsó tévéfilmjének forgatásakor fotóztam le. Együtt játszottunk a Hőskeresőkben. Frici hiánya talán a legfájóbb nekem. Fantasztikus színész és remek ember volt. Az egyik legjobb barátom. Nagyon szerette azt a képet, amely most a 168 Órában megjelenhet.